Semir Hasooni, 23, sköt ihjäl man på öppen gata – döms till livstid

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-16

Semir Hasooni, 23, döms till livstids fängelse för mord.

Den 22-årige mannen lurades i en fälla.

Han trodde att han skulle sälja droger men sköts i stället till döds med sex skott av Semir Hasooni, 23.

Utredningen kring dödsskjutningen i Beckomberga ger insyn både i den blodiga kampen om narkotikamarknaden i Stockholm och även i hur vittnen påverkas att glömma det de sett.

Semir Hasooni dömdes i dag till livstids fängelse för mord.

Hasooni, som bara var 21 år vid tiden för mordet var tidigare så gott som ostraffad förutom två trafikförseelser. Han har dock pekats ut som en person med kopplingar till det kriminella nätverket FLG i Tensta, ett nätverk som bland annat sysslar med narkotikahandel.

Och mordet som inträffade kvällen den 2 november 2020 tros handla om just kampen om narkotikamarknaden som kostat många unga killar deras liv de senaste åren.

Den kvällen stannar en bil ett bostadsområde i Beckomberga i Bromma.

Ut kliver den 22-årige mannen, som till vardags jobbade på ett lager, med en påse narkotika på sig. Han tror att han ska träffa en köpare.

I stället möts han av Semir Hasooni beväpnad med en pistol. 22-åringen skjuts till döds med sex skott och faller omkull på asfalten som är täckt av gula novemberlöv.

– Jag försöker ju rädda honom. Men det var för sent. Han dog på en gång. Jag visste inte om jag ska ringa dig, alltså polisen, ambulansen eller mamma, säger ett ögonvittne senare i förhör.

Vid det första förhöret kunde ögonvittnet namnge skytten som Semir Hasooni.

När Hasooni skulle gripas hade han dock redan hunnit lämna landet, via Tyskland till Irak.

Det kom att ta flera månader innan han kunde häktas misstänkt för mordet, då till stor del på grund av nya bevismaterial som avslöjats genom en hemlig internationell insats – operation Trojan shield.

Den gav polisen tillgång till hemliga meddelanden som skickats via Anom, en krypterad kommunikationstjänst som FBI i själva verket låg bakom.

I Anom kallade sig Semir Hasooni för ”Soldier” och genom att följa chattarna kunde man dels hitta bevis för att han var skytten, men även för att han och flera av hans medåtalade försökt övertala ögonvittnet till mordet att ändra sin historia.

Chattarna som är den del av bevisningen som domen i Solna tingsrätt främst bygger på, ger en inblick i hur vittnespåverkan kan se ut.

Den 3 november 2020 diskuterar de situationen med ”vargen och lammet”, det vill säga vittnet och Semir Hasooni.

De skriver då att de vet att ”vargen har snackat”.

”Man håller på att justera den här guzzen så att hon ändrar sig”, skriver de till varandra.

De pratar om att ha span på henne och att utföra attacker mot henne och hennes familj. De bestämmer sig för att prata både med vittnen och med folk i hennes närhet.

I mitten av december 2020 skriver en av de nu dömda till de andra att saken är löst:

”Vargen stabil, höll sig till sanningen, den har blandat ihop, sett fel.”

Solna tingsrätt konstaterar att huvudvittnet i det första förhöret som hölls med henne på ett ”klart, eftertänksamt och förhållandevis sammanhängande sätt” berättat om vad som inträffade kvällen den 2 november 2020.

Men minnesbilderna blev suddigare och suddigare genom utredningens gång.

När det väl var dags för rättegång var vittnet plötsligt säker på att Semir Hasooni inte var på platsen.

– Tingsrätten anser det visat att ögonvittnet därefter har påverkats att ändra sina uppgifter. Hennes tidigare berättelse har enligt tingsrätten tillräckligt stöd i den övriga utredningen för att läggas till grund för en fällande dom, säger rådmannen Evelina Säfwe i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen planerades attacker mot ett ögonvittne så att hen skulle ändra sitt vittnesmål.

Även om rätten är övertygad om att vittnet påverkats döms ingen av de tilltalade för stämpling till grovt övergrepp i rättssak.

Man anser inte att meddelandena tillräckligt väl visar att någon sökt anstifta annan att begå brott mot vittnet eller heller åtagit sig att göra det.

Motivet till mordet på den 22-årige mannen tros ha sin grund i narkotikaförsäljning. Semir Hasooni ska ha ansett att 22-åringen försökte stjäla kunder från honom.

Det har även talats om att ett kärleksdrama ligger bakom men det anser rätten inte bevisat.

Flera män åtalades även för att ha hjälpt Semir Hasooni fly landet. Bilden visar Semir Hasooni och två medåtalade på ett hotell i Tyskland.

De övriga tilltalade i målet döms för skyddande av brottsling, grovt brott, och anstiftan till samma brott för att efter mordet ha vidtagit åtgärder med det vapen som användes vid mordet och för att ha hjälpt Semir Hasooni att undkomma.

Flera av de tilltalade döms också för bland annat grova vapenbrott av olika slag till längre fängelsestraff.

Den man som dödades blev bara 22 år. Hans familj berättade i förhör hur de hade bett honom att inte sälja droger, att det kunde bli farligt, men att ingen av dem trodde att det skulle gå så här.

Flera av dem tvingades sjukskriva sig efter mordet.