Zelenskyj: Vi hade haft fred – om vi fått västs vapen

Publicerad 2022-04-20

Ryssland har nu inlett den nya storoffensiven mot östra Ukraina.

I Mariupol har det ukrainska försvaret tryckts tillbaka och de soldater som finns kvar tror att de bara har några timmar kvar att leva.

Samtidigt säger Zelenskyj att kriget hade kunnat vara över – om de fått de vapen man velat ha.

Följ ämnen
Ukraina

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov säger att en ny fas av ”specialoperationen” har inletts.

Bombningarna i öst har intensifierats och belägringen av Mariupol fortsätter. Där har det ukrainska försvaret tryckts tillbaka och de försvarar sig nu i stålverket Azovstal.

Men enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kunde läget ha varit annorlunda. Hade Ukraina fått fler och bättre vapen från väst, menar presidenten att kriget redan hade varit slut.

– Hade vi haft tillgång till de vapen vi behöver, som våra partners har och som går att jämföra med de vapen som Ryssland använder, hade vi redan avslutat det här kriget, sa Zelenskyj i ett tal under natten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ska skicka vapen

Zelenskyj har tidigare skrivit på Twitter att det Ukraina vill ha är tungt artilleri, pansarfordon, luftvärnssystem och stridsflygplan.

Fler vapen ska också skickas till Ukraina. Enligt flera amerikanska medier planerar USA att i närtid skicka ett nytt vapenpaket värt 800 miljoner dollar. Och ytterligare leveranser från andra Natoländer ska också vara på väg till Ukraina.

Men Zelenskyj kommer inte att få allt han har bett om, i den utsträckning han vill ha. Då Natoländerna vill undvika att direkt dras in i konflikten har särskilt frågan om att skicka flygplan till Ukraina undvikits.

I stället kommer Storbritannien och USA skicka kanoner och artilleri, Tyskland har lovat att skicka pansarskott och ammunition, och Tjeckien säger att de kommer ta emot och reparera Ukrainska pansarfordon, skriver BBC.

Samtidigt uppger Pentagon att flygplan och flygplansdelar ska skickas till Ukraina, men de ska inte skickas från USA. Pentagon vill inte gå in på exakt vilken typ av flygplan och varifrån de ska skickas, men det ukrainska flygvapnet kommer få stöd i någon form enligt USA.

Hamnstaden Mariupol har varit under attack sedan dag ett och hundratusentals människor har levt instängda utan vatten och el omringade av ryska styrkor.

Är fullständigt omringade

Ryssland kraftsamlar nu för att driva genom storoffensiven i öst. Enligt den ryske försvarsministern Sergej Shoigu är planen är att ”helt befria östra Ukraina”.

Där har hamnstaden Mariupol blivit central för striden om östra Ukraina. Den har varit under attack sedan dag ett och hundratusentals människor har levt instängda utan vatten och el omringade av ryska styrkor. Nu återstår bara en mindre motståndsstyrka.

De ukrainska soldaterna har barrikaderat sig i stålverket och det sovjetiska industrikomplexet Azovstal.

Där befinner sig ukrainska soldater i stålverkets underjordiska och kärnvapensäkra bunkrar och gångar. Enligt Ukraina ska även hundratals civila befinna sig på området.

– Vi är fullständigt omringade. Det finns ungefär 500 skadade soldater här som inte får omvårdnad. De bokstavligen ruttnar. Det finns också civila som lider från explosioner. Ryssarna flygbombar oss och beskjuter oss med artilleri, säger Major Serhiy Volyna, som har befälet över de kvarvarande styrkorna i Mariupol till CNN inatt.

– Fienden är dussintals fler. De har ett totalt övertag i luften, artilleri, materiel och trupper. Vi slåss till siste man, men vi har bara dagar eller timmar kvar, säger han till tv-kanalen.