Transpersoner ska inte klassas som sjuka

Saga Becker: ”Ett erkännande av ens existens”

Uppdaterad 2017-01-28 | Publicerad 2017-01-27

Transpersoner ska inte längre räknas som ”sjuka” i kontakter med vården.

Nu följer Socialstyrelsen WHO:s exempel och stryker transsexualitet från listan över psykiska åkommor.

– Det är bara positivt. Men jag tänker inte vara tacksam. Det är ett självklart beslut som bara tagit lång tid, säger transaktivisten Saga Becker till Aftonbladet.

Den transperson som i fortsättningen söker vård kommer inte att längre få sin könsidentitet klassad som en sjukdom, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen WHO i oktober förra året beslöt att uppdatera sina klassificeringar och bland annat ta bort klassificeringen av transsexualitet från ett kapitel om psykiska sjukdomar. Nu väljer Socialstyrelsen att följa WHO:s exempel.

Konstnären och transaktivisten Saga Becker ser beslutet som resultatet av hårt lobbande från transpersoner själva.

– Jag blir jätteglad. Visst, det kanske har varit något de tänkt ändra. Men i och med aktioner och aktivister tror jag att de förstått allvaret. Vi har kämpat för rättigheterna länge, säger hon.

Socialstyrelsens beslut betyder mycket för communityt av transpersoner, säger Saga Becker.

– Det är ett erkännande av ens existens. En sådan här stor grej kommer leda till en större kunskapsnivå hos andra människor om vad trans är, säger hon.

På lördagen har hennes kortfilm premiär på Göteborgs filmfestival. Firandet får vänta till efteråt.

– Jag är jättenervös och kommer fira extra mycket i morgon istället. Det kommer fler transaktivister dit, så vi ska fira tillsammans, säger Saga Becker till Aftonbladet.

Socialstyrelsen: ”Viktigt symbolvärde”

Intresseorganisationen RFSL:s ordörande Frida Sandegård välkomnar också beslutet.

– Men det är ingen överraskning, säger Frida Sandegård till TT.

Transpersoner har vittnat om hur de fått märkliga frågor i kontakter med vården, om stigmatisering och särbehandling. Frida Sandegård hoppas att en ny klassificering också innebär mer resurser till könsbekräftande vård.

– Något som kan klassas som sjukdom är ju också något som ska kunna botas. Man får ett sämre bemötande och läkaren kan ställa många irrelevanta frågor. Transpersoner har därför sämre förtroende för läkare och samhällsinstitutioner i allmänhet, säger hon.

De nya formerna av klassificeringar ska avse tillstånd. Vid behov ska det även i fortsättningen gå att registrera transsexualitet, men inte som en sjukdom.

”Det är en helt rimlig förändring, många indelningar och kategorier är föråldrade. För oss är beslutet okontroversiellt, vi brukar följa de ändringar WHO beslutar, men framför allt har just denna förändring ett viktigt symbolvärde”, säger Kristina Bränd Persson, enhetschef på Socialstyrelsen, enligt pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln