Dubbelbluffen mot äldre – luras med falska läkare och låtsaspoliser

Publicerad 2016-06-03

”Ett hänsynslöst utnyttjande av sårbara personer”

Läkaren ringer och erbjuder dyr mirakelmedicin. Om den bluffen inte funkar, byter bedragaren taktik.

Nästa gång spelar de polis som utreder bedrägeriförsöket.

Nu varnar polisen för tvåstegsbluffen – som riktar sig mot äldre.

– Det är ett hänsynslöst utnyttjande av sårbara personer, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

Senaste tiden har bedrägericentret fått många anmälningar som följer samma mönster.

Bluffen sker i två steg: en bedragare ringer och utger sig för att vara offrets läkare. Läkaren är beredd att sälja en ny mirakelmedicin och offret får gå före i kön. Många trillar i fällan, men skulle någon fatta misstankar har bedragarna en plan B redo.

Ringer upp igen

En tid senare ringer bluffarna upp igen – som polis. De säger att de sett att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Polisen är nära att gripa bedragarna – med det saknas bevis, och de vill ha hjälp. Allt som behövs är att du sätter in en stor summa pengar på bedragarens konto...

– Det är en variant av en gammal bluff, att angripa någon som redan är angripen, säger Anders Olofsson.

Summorna som offren ska sätta in har varierat. Ibland föreslår bedragarna 40 000 kronor, eller 60 000. Anders Olofsson har hört om fall där bluffpoliserna ber om 95 000 kronor, eller frågar hur mycket offret kan avvara för tillfället. De säger att bevisningen blir starkare med större summor, och offret ska ju ändå få tillbaka utlägget.

De flesta äter medicin

– Det är riktigt allvarligt, säger Anders Olofsson.

På två dagar fick polisens nationella bedrägericenter in fyra anmälningar, bara från Stockholmsområdet. Polisanmälningarna kommer från övriga Mellansverige, södra Sverige och Västkusten.

Anders Olofsson säger att det inte är någon slump att bluffarna riktar in sig på äldre. De flesta gamla äter någon medicin – och bluffarna är skickliga på att anpassa samtalet efter offret.

– De frågar om offret är nöjd med medicinen, ”jaha okej, jag har en som är mycket bättre, du får gå före i kön”.

Brottslingarna kan få det att låta som att de är väl insatta i offrets sjukdomsbild, ibland vet de vad offrets läkare heter. Polisen vet inte om bedragarna bara är skickliga att manipulera samtal eller om de faktiskt har tillgång till sekretessbelagda vårduppgifter. Anders Olofsson säger att offren varken är dumma eller svaga.

– Vi är inte robotar. Äldre är artiga och vill inte snäsa av. Bedragarna är förtroendeingivande, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericentrum.