Nu är stormen förbi – men halkan kvarstår

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-12-13

Polisen om nattens avåkningar: "Det har varit hur många bilar som helst i natt"

Fredagskvällen bjöd på ett ordentligt väderkaos i form av storm och stora snömängder.

Nu har stormen Alexander dragit förbi Sverige, men halkan skapar stora problem i trafiken.

I Nyköpingstrakten inträffade tre olyckor på en timme och i Göteborgsområdet har "hur många bilar som helst" kört av vägen, enligt polisen.

– Det var en himla massa avåkningar i natt, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

På fredagskvällen och natten mot lördagen slog stormen Alexander till mot Sydsverige, där framför allt Skåne, Öland och Gotland drabbades.

Stormen har dragit förbi

Vid åttatiden på lördagsmorgonen uppgav SMHI att stormen nu har passerat över Sverige och ligger mellan Finland och Baltikum.

– Den har lämnat landet. Det har varit blåsigt på Gotland nu under morgonen och det är fortfarande blåsigt där, men vinden har avtagit och kommer fortsätta att avta, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

Alexander klassificeras fortfarande som storm. Gränsen för storm är 24,5 meter per sekund och en av SMHI:s stationer, som ligger i Hanö, har uppmätt en vindstyrka på 27,1 meter per sekund.

– Morgontimmarna har haft stormbyar på Gotland. Stormen drog in under sen kväll i går och natt och har pågått fram till tidig morgon i dag, säger Sandra Andersson.

Att stormen nu har dragit vidare kommer att innebära ett betydligt lugnare väder under både lördagen och söndagen, enligt SMHI.

– Det kommer att fortsätta att vara lite blåsigt utmed kusterna i Götaland, men in över land kommer det att vara betydligt svagare vindar, säger Sandra Andersson.

Halka skapar besvärligheter i trafiken

Fredagskvällen bjöd inte bara på storm, utan även på stora mängder snö.

– Det faller nederbörd i form av regn och snö i Götaland och Svealand. Temperaturerna ligger runt nollan, vilket kan ge problem med snöhalka och ishalka, säger Sandra Andersson.

Ett av de områden som drabbades värst av snökaoset var Jönköpings län, där snön skapade problem i trafiken.

– Generellt är det vinterväglag som råder. Oavsett var man är i Sverige ska man ha det med sig och anpassa hastigheten och färden efter rådande förhållanden. Det har snöat i Jönköpings län och i Kronobergs län och det har lett till ett besvärligt väglag. Entreprenörer är ute och halkbekämpar nu, säger Eva Nordén, presskommunikatör vid Trafikverket.

I olika delar av Sverige råder nu frosthalka och snöhalka. Områden strax ovanför Skåne har fått ishalka.

– Det har fallit snö i området och det har varit en del regn också, säger Eva Nordén.

Flera olyckor runt Göteborg

Under natten mot lördagen inträffade ett flertal trafikolyckor i Göteborgsområdet med anledning av halkan.

– Det har varit hur många bilar som helst i natt. Det har varit halt. Det har inte varit några personskador vad vi vet. Det var en himla massa avåkningar i natt, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Klockan 03:51 i natt fick polisen larm om att en lastbil hade kört av vägen i Stenungsund.

– Det var inga personskador där heller, säger Joakim Hansson.

Hur många trafikolyckan som halkan har lett till under natten vet han inte.

– Vår presstalesman håller på att gå igenom det nu, säger han.

Omkring fyra, fem olyckor har inträffat i Göteborgsområdet uppger polisens presstalesman Thomas Fuxborg i Västra Götaland när Aftonbladet når honom på lördagsförmiddagen.

Han nämner bland annat en saltbil som körde ned i ett dike och välte på Orust strax före klockan sex på morgonen. Chauffören kördes till sjukhus med skrapsår.

– Vi har inte haft någon allvarligare olycka, säger Thomas Fuxborg.

Tre avåkningar på en timme i Nyköping

Även Nyköpingstrakten var på lördagen olycksdrabbat. Under morgonen inträffade tre trafikolyckor där på grund av halkan.

– De kom inom loppet av en timme, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanlands län. 

En av olyckorna skedde på E4 mellan Bergshammar och Lästringe vid Nyköping och en annan på riksväg 52 i Katrineholm.

– Ingen av olyckorna i sig har resulterat i något allvarligare, om jag är rätt underrättad. Det är inga allvarliga personskador, utan det är just blixthalka. Trafikverket ska vara på väg ut och halkbekämpa nu, säger Roland Lindkvist.

Den tredje olyckan som inträffade i Nyköpingstrakten på lördagsmorgonen fick polisen larm om klockan 09:46. En bil med tre personer, varav två är barn, har kört av vägen i Gumsbacken i Nyköping.

– Polisen stannar kvar tills bärgaren har gjort jobbet. Min patrull är kvar på plats, men räddningstjänst och ambulans har lämnat. Just nu har jag inga uppgifter om barnen är skadade eller inte, säger Roland Lindkvist.

Polisen varnar för blixthalkan

Polisen varnar nu bilister för blixthalkan.

– Man kan inte nog uppmana till försiktighet. Håll avstånd och tänk på hastigheten. Den underkylda halkan är förrädisk. Det är kanske det som gör E4:an speciell, eftersom den ligger nära havet. Den relativa hastigheten kan vi aldrig överskrida, oavsett vad som står på skyltarna, säger Roland Lindkvist.

Eva Nordén vid Trafikverket understryker även hon vikten av försiktighet i trafiken när det är halt på vägarna.

– Man ska ha det med sig när man är ute och kör. Man ska anpassa färden efter det, säger hon.

Följ ämnen i artikeln