Skelettkvinnan häktas för brott mot griftefriden

Uppdaterad 2015-03-16 | Publicerad 2012-09-08

Den 37-åriga kvinna greps sedan polisen hittat flera skelettdelar i hennes lägenhet.

I dag häktades hon på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden.

– Hon var förvånad över att hon blev häktad. Hon trodde att det var okej att ha skelettdelar hemma, säger advokat Hans Hjalmers.

Klockan 13.15 i dag fördes 37-åringen in i rättssalen i Göteborgs tingsrätt i gråa häkteskläder. Hon skojade med sin advokat när hon kom in i salen. I övrigt såg hon samlad ut, uppger Aftonbladets reporter på plats.

Kvinnan förnekade genom sin advokat brott och bestred häktesgrunderna.

Efter drygt 45 minuters överläggning beslutade tingsrätten att hon ska häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för brott mot griftefriden. Åtal ska vara väckt senast den 21 september.

37-åringen hade själv räknat med att bli frisläppt i dag.

– Hon var förvånad över att hon blev häktad. Hon trodde att det var okej att ha skelettdelar hemma, säger advokat Hans Hjalmers.

Köpte skelett på internet

Den 37-åriga kvinnan greps i onsdags kväll sedan polisen fick in samtal om att hon avlossat ett vapen från sin balkong.

När polisen gick in i lägenheten i Bergsjön i Göteborg hittade de flera delar av mänskligt skelett utspritt över vardagsrumsgolvet. I lägenheten fanns enligt uppgift till Aftonbladet också ett flertal knivar.

Polisen har tidigare inte velat redogöra för var skelettdelarna kommer ifrån men enligt Hans Hjalmers ska hans klient ha köpt dem. Han säger också till nyhetsbyrån TT att de kommer från olika länder.

– Var de ursprungligen kommer ifrån det vet vi inte. Vi vet alltså inte ursprunget. Vi vet bara att hon har köpt dem över nätet, säger han.

Han beskriver också sin klient som en historiskt intresserad samlare.

– Hon är verbal och kan prata. Och hon visar inga sjukdomstecken.

Skelettdelarna ska i nästa vecka skickas till SKL för analys.

Risk för fortsatt brottslighet

När kvinnan greps misstänktes hon inledningsvis för mord och vapenbrott. Men när åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas i fredags begärde henne häktad var brottsmisstanken ändrar till brott mot griftefriden.

– Man måste analysera den bevisning man har. Och det här är det brott som vi har starkast bevisning för just nu, sa hon då.

Åklagaren och tingsrätten anser att det finns risk för att 37-åringen fortsätter sin brottslighet och försöker undanröja bevis.

– Det finns stor risk för fortsatt brottslighet, säger Ehrenborg-Staffas.

Av häktningsframställan framgår att polisen inte vet hur länge skelettdelarna har funnits i kvinnans lägenhet.

”Jag har mördat”

Aftonbladet har tidigare pratat med flera av de barn som hörde hur den misstänkta kvinnan skröt om att hon hade vapen, knivar och döda människor hemma. De såg sedan hur hon gick upp till sin lägenhet och avlossade ett skott.

– Hon sa: ”Jag har mördat människor och det är blod överallt”, berättade en av ungdomarna.

Följ ämnen i artikeln