Helin: En viktig historieskrivning

Publicerad 2011-07-04

Det hettade till rejält när Aftonbladet bjöd in till debatt om Littorin-publiceringarna.

Felaktiga, enligt delar av panelen - rätt, enligt andra.

– Orsaken till en ministerns avgång är viktig historieskrivning, sa Aftonbladet chefredaktör Helin.

Under fem dagar leder Aftonbladet-profilen Alex Schulman mediedebatter om aktuella publiceringar.

I går handlade debatten om Aftonbladets publiceringar kring ex-ministern Sven Otto Littorin: den första om det påstådda sexköpet under förra årets Alemdalsveckan, och den andra Aftonbladets avslöjande i lördags om Littorins sexkontakter på nätet.

Angav familjeskäl

Deltog gjorde Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Lena Mellin, chef för samhällsredaktionen, samt pr-konsulten och tidigare politisk reportern Lars Adaktusson, SSU:s ordförande Jytte Guteland, kristdemokraten Ella Bohlin och centerpartisten Fredrick Federley.

Gällande publiceringen om att Sven Otto Littorin under sin tid som arbetsmarknadsminister ägnat sig åt omfattande sexchattande sa Helin:

– Orsaken till en ministerns avgång är viktig historieskrivning.

När Littorin avgick under Almedalsveckan förra året angav han att orsaken var familjeskäl, däribland en komplicerad vårdnadstvist.

– Efter månaders research återkom vi med annan historia bakom avhoppet än den som angavs på pressträffen och som regeringen bekräftade var sann, fortsatte Helin.

"Relevansen problemet"

Han förklarade ett av skälen till lördagens publicering:

– Nu är det inte längre en fråga om Sven Otto Littorin, utan en fråga om vad regeringen visste. Har de tagit reda på arten av de här kontakterna och vad gjorde de för att ta reda på omfattningen?

Lars Adaktusson är kritisk till Aftonbladets publiceringar.

– Ert huvudproblem förra året var att ni publicerade uppgifter som man fick intrycket av att ni inte visste om de var sanna.

Han fortsatte:

– Om sanningen var problemet förra året, så var relevansen problemet i år.

Debatten gick bland annat även in på om Aftonbladet fick en tydlig dementi av Sven Otto Littorin och hans stab eller inte.

Guteland höll inte med

Ella Bohlin anser att Littorin inte längre är en offentlig person och att publiceringen om sexkontakterna därför var felaktig:

– Aftonbladet har slarvat bort sitt uppdrag att granska makten. Man får inte blanda ihop vad som är allmänintresse och vad som är nyfikenhet.

Jytte Guteland höll inte med Bohlin:

– Det här är definitivt ett allmänintresse – det fanns en minister som riskerade utpressning. Att hävda att en minister skulle vara immun efter att man avgått stämmer givetvis inte,

Riksdagsledamoten Fredrick Federley tog även upp frågan om sexchattande ska ses en aktivitet som innebär att man utsätter sig för en säkerhetsrisk.

Sökte inte aktivt

Federley anser att Aftonbladets skäl till publicering om sexkontakterna är svag:

– Han (Littorin) har ju inte varit på nätet och sökt aktivt efter någon som kan pressa ut honom eller förmedla någon barnkontakt. Om man träffar någon på krogen och går hem med den så kan man ju inte veta vad den har för förlutet.

Lena Mellin replikerade på Federley:

– Att som minister gå hem med någon man inte känner är också ett riskbeteende.