”Gaddafis döda dotter lever”

Publicerad 2011-09-01

Till vänster: Gaddafi med nyfödda dottern Hana 1986. Till höger: En nutida bild, troligen av Hana, hittad i högkvarteret Bab al-Aziziya av rebeller.

Muammar Gaddafis dotter Hana, som ska ha dödats i amerikanska flygräder över Libyen 1986 är i själva verket vid liv.

Det hävdar en läkare i Tripoli, som säger sig ha arbetat tillsammans med henne.

Efter de amerikanska bombningarna av Libyen för 25 år sedan visade diktatorn Gaddafi upp ett fotografi av ett spädbarns döda kropp och hävdade att det var hans nyligen adopterade dotter Hana.

Trots att uppgifterna mötte stor skepsis har bland andra diktatorns son Mutassim Gaddafi fortsatt hävda att det var sant. En av hans tidigare flickvänner har berättat för Sunday Times att han till och med påstått att Lockerbieattentatet 1988 var en hämnd för flickans död.

Säkerhetspersonal omkring sig

Men en läkare i Tripoli, Gassem Baruni hävdar nu att Hana lever och att hon arbetat som kirurg på hans sjukhus i Tripoli i över ett år.

– Hon uppgav att hon var Hana Gaddafi och hon hade säkerhetspersonal omkring sig. Vi har sett foton på henne tillsammans med sin far. Så alla här vet att hon var Hana, säger Baruni till Sky News.

Starkt lojal med Gaddafi

Han beskriver henne som trevlig – men med en stark lojalitet mot sin far.

– Hon var en bra läkare, villig att lära och arbetade hårt tillsammans med sina kollegor, säger han.

– Men samtidigt hade hon samma mentalitet som den övriga Gaddafifamiljen. Hon hatar den andra sidan och tycker att de är emot Libyen, att de är våra fiender, fortsätter han.

Läkaren uppger att han träffat Hana så sent som förra torsdagen, men att hon sedan dess är försvunnen.

Följ ämnen i artikeln