”Min fru går på föräldramötena”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-10

Lena Mellin fikar med Jan Björklund (Fp)

Jans val: finska pinnar ”Finska pinnar har här en politisk innebörd. Finland är ett föregångsland på många sätt”, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

VISBY. Jan Björklund är skolministern som inte går på föräldramöten i skolan.

Det blir för jobbigt för omgivningen.

– Men jag går på utvecklingssamtalen.

Sommarsolen steker och FP-ledaren Jan Björklund och jag dricker kaffe i skuggan av ett träd utanför Visbys ringmur.

Han har valt finska pinnar som kaffebröd. Det visar sig vara en politisk markering.

Enligt väljarna står alliansen på de välbärgades sida. Din kommentar?

– Det är en historisk bild som lever kvar men som inte längre stämmer. Jag tycker att vår politik är bättre än de rödgrönas på att lyfta svaga barn i skolan, att betona att alla ska få chansen. Det är vi som har idéerna om att minska utslagning och utanförskap, tycker jag.

Tjugo procent av alliansens väljare anser att er politik leder till ökade klasskillnader. Vad säger du om det?

– Jag delar inte den uppfattningen. Om fler får jobb, om fler unga lyckas i skolan så minskar klyftorna.

– Men det är också riktigt att vi tycker att den som arbetar hårt, anstränger sig, utbildar sig länge, ska kunna tjäna pengar på det. Det står vi också för.

Det är din första valrörelse som partiledare. Är det pirrigt?

– Med undantag av valet till Europa­parlamentet 2009 så är det så. Pirrigt är kanske fel ord. Jag försöker förbereda mig väl och läser på.

Men du är inte nervös?

– Nej, det är mer som rampfeber före ett stort framträdande. Men det är bra, då skärper man sig.

Har du satsat pengar på att alliansen vinner?

– Nej, men jag tror att vi vinner. Det blir en hård fajt, men till sist vinner vi på regeringsduglighet, ansvar för ekonomin, arbetslinjen och på kunskapsskolan. Det är våra starkaste kort.

Folkpartiets absolut starkaste fråga i väljarnas ögon är skolan. Är FP på väg att bli ett enfrågeparti?

– Nej, vi har program för hela samhällsutvecklingen. Men att man är väldigt stark i en eller några frågor är en fördel. Det är bättre att vara riktigt tung i en fråga än i ingen alls.

Är du utbildningsminister efter valet?

– Ja, jag vill gärna fortsätta. Reformerna på utbildningsområdet är på intet sätt avklarade. Att vända skolväsendet till bättre resultat är som att vända en Atlantångare – vi har bara börjat vrida på ratten.

Hur är det att som skolminister gå på föräldramöte?

– Det är en väldigt bra fråga. För mig är det inga problem, men jag tror att det blir konstigt för läraren och rektorn. För att inte försätta dem i den situationen så har min fru och jag kommit överens om att hon går på föräldramötena.

– Däremot går vi båda på utvecklingssamtalen.

Varför ska man rösta på Folkpartiet när man lika gärna kan rösta på Moderaterna?

– Det är väldigt bra att de fyra borgerliga partierna har ett nära samarbete. Vi har gemensamma program, men det finns också skillnader.

– Det finns områden där politiken inte skulle vara lika tydlig utan oss, till exempel skola, integration, Europa och kärnkraft. Andra partier har andra frågor och väljaren kan därför med sin röst markera vilka frågor man tycker är viktigast.

Allvarligt talat, alliansens tre mindre partier hamnar i skuggan av Moderaterna. Hur känns det?

– I vårt samarbete måste alla fyra till sist vara överens. Är vi inte det blir det inget beslut.

Det ska löna sig att ta risker, det är ett av Folkpartiets löften till väljarna. Vad betyder det?

– Att starta ett företag är att ta en ekonomisk risk. Funkar inte affärsidén kan man förlora pengar. Tar man en risk måste man också kunna tjäna pengar om det går bra. Då ska det inte stå politiker där och ta hand om hela intäkten.

– Att vi drivit personer som Ingvar Kamprad ur landet är olyckligt. Det är en slags svensk avundsjuka som skapat ett skattesystem där det inte får gå för bra för någon. Det blir vi alla fattigare av.

Så det betyder att man ska köra 180 på 70-vägar?

– Nej.

Ni vill också tillbaka till ”hälften kvar”, alltså skattereformens krav på att man ska få behålla halva löne­ökningen efter skatt. Vad säger de andra i alliansen?

– Det vet vi inte än, det gemensamma valmanifestet kommer senare. Just nu är det bara Folkpartiet som driver den frågan, men jag hoppas på bredare stöd.

– Det måste löna sig att utbilda sig. Om man ska skatta bort hela den ökade inkomst man får om man utbildar sig länge minskar lusten att utbilda sig och det är inte bra.

Svensk politik är mycket polariserad. Väljarna tycker att alliansen är bra på hårda frågor som ekonomi och lag och ordning. De rödgröna är bra på miljö, arbetslöshet och andra mjuka frågor. Vad tycker du om det?

– Jag är medveten om att den bilden finns men jag tycker inte att den stämmer. Vi får ingen bra välfärd om vi inte har en bra ekonomi. Det går inte att dela på de frågorna, de hänger ihop.

Du anses vara lite slarvig. Bland annat påstod du i ett stort tal att Zlatan är född på Balkan. Är du slarvig?

– Nej, jag är rätt noggrann. Men ibland blir det fel ändå. Då får man erkänna och korrigera.

Försvaret, en av de frågor som du driver, saknas på era valaffischer. Varför då?

– Du kanske inte har sett alla än? Det finns ingen akut risk för ett angrepp mot Sverige. Men Ryssland rustar upp kraftigt i Östersjön. Försvaret kan inte bara finnas för att vi ska vara i Afghanistan, utan det ska skydda Sverige också.

Saknar du militärlivet?

– Jag trivdes väldigt bra. Det som var roligast var att utbilda värnpliktiga. Hade jag fortsatt hade jag hamnat bakom skrivbordet och det var jag inte intresserad av.

Vilken är Sveriges viktigaste framtidsfråga?

– Vi måste klara konkurrensen från Kina och Indien. Det blir tufft, de är oerhört ambitiösa och hungriga.

– Vi ska ha ett bra företagsklimat, men det hjälper inte om inte skolan fungerar.

I gymnasiet ledde du en strejk när rektorn ville skriva in skolk i betyget. Nu vill du själv samma sak. Är gammal alltid äldst?

– Det får man väl säga, med ålder och mognad blir man klokare. Som ung var jag pacifist, höll på linje 3 i kärnkraftsfrågan och var emot betyg. Man kan tänka om här i livet.

Vem är roligast av de fyra partiledarna i regeringen?

– Vi har väldigt trevligt ihop. Men jag och Göran Hägglund brukar skicka lappar till varandra under regeringssammanträdena.

Vad står det på dem?

– Det är en statshemlighet. Man kan väl säga att det är små reflektioner över sammanträdets utveckling.

Som när?

– Som när finansministern visar sin 38:e bild om BNP-utvecklingen ur ytterligare ett perspektiv. Då är det många som behöver stoppa in tändstickor i ögonvrån.

Moderaterna växer samtidigt som de tre andra partierna i alliansen krymper. Är du avundsjuk på Reinfeldt?

– Jag tycker att det är bra att det går bra för statsministerns parti. Men hur det går i valet är en öppen fråga. De mindre partierna får större uppmärksamhet i val­rörelsen så det brukar jämna ut sig lite mer då.

16 procent av dem som i dag säger att de skulle rösta på Folkpartiet kan tänka sig att byta block. Det är ganska många.

– Det betyder att 84 procent kan absolut inte tänka sig det. Det visar bara att valet kommer att vara öppet ända till valdagen.

– Men i grunden är det bra att man byter parti oftare nu än förr då partivalet i stort sett gick i arv. Människor är rationella, kan ompröva och tänka efter.

Folkpartiet ska presentera ett eget valmanifest. Vad kommer det att stå där som inte finns med i alliansens?

– Vi kommer att betona de frågor som är viktigast för oss; skola, kärnkraft, värnskatt, EU, euro, försvar, inte­gration, jämställdhet.

Till sist, varför valde du finska pinnar till kaffet?

– Finska pinnar har här en politisk innebörd. Finland är ett föregångsland på många sätt.

– De har fantastiska resultat i skolan. De bygger ut kärnkraften. De är med i eurosamarbetet. De har kommit med stormsteg de senaste tio åren.

Den finska pinnen är helt enkelt en förebild?

– Absolut. Den är sisu.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln