Publicerad:

Kyrkan kan köpa skola – för att riva den

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Den gamla skolan i Hyllie las ned 2013.
Foto: Robert Rosén
Den gamla skolan i Hyllie las ned 2013.

Den gamla skolan i Hyllie kan köpas upp av Svenska kyrkan.

I så fall vill man riva den - för att göra plats för en ny förskola.

– Det förutsätter att vi får riva skolan. Får vi inte det så är vi inte intresserade, säger Claes Bock, ordförande i Kyrkorådet.

Skicket på Hyllie skola gjorde att en omfattande renovering påbörjades. Då framkom det dock att renoveringsbehovet var större än vad kommunen räknat med och istället beslutade man sig i december 2013 för att lägga ner skolan.

Sedan dess har skolan inte använts.

Snart kan det dock åter bli liv på området.

Skolan ligger på Svenska kyrkan Malmös mark och kyrkan vill nu köpa upp skolan, vilket Lokaltidningen var först att rapportera om. Istället för att fortsätta renoveringen vill man dock riva byggnaden och bygga en ny förskola på marken.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Byggnaden är undermålig”

– Vi har redan en förskola och ska man ha ett bra underlag för att driva en verksamhet ska man väl ha fyra avdelningar. Därför vill vi utöka med tre avdelningar, om där är underlag, för att få en bättre förskola. På så sätt skulle vi kunna ha mer kompetens, om vi har fyra avdelningar istället för en, så det är huvudsaken, säger Claes Bock, ordförande i Kyrkorådet, till Aftonbladet.

Kyrkan driver i dag en förskola i anslutning till Hyllie kyrka men ett köp av den gamla skolan och byggnation av ytterligare en förskola är bara aktuellt om kommunen ger tillåtelse att riva den gamla skolbyggnaden med anor från 1800-talet.

– Det förutsätter att vi får riva skolan. Får vi inte det så är vi inte intresserade. Byggnaden är så undermålig att den inte går att använda, säger Claes Bock.

”Bollen ligger hos kommunen”

Anledningen till att man vill öppna upp just en förskola på tomten grundar sig i tidigare samtal med Malmö stad.

– Vi får ta en diskussion med kommunen och det har vi redan gjort för ett år sen. Då var det ett behov i Hyllie. Om det fortfarande är kvar är det intressant ur den synpunkten, men det förutsätter ju att där är ett behov. Det har vi inte kollat. Det är inte lönt att lägga ner jobbet om vi får besked av kommunen att skolan ska vara kvar. Då är vi inte intresserade, så då lägger vi inte ner jobb på det.

Hur långt gångna är ni i processen?

– Vi har sagt till kommunen att vi är intresserade men vill ha besked om vi får riva den. Annars är vi inte intresserade av att köpa den. Bollen ligger hos kommunen och det har den gjort i ett halvår nu skulle jag tro.

Ingen religiös förskola

Vet du när ni kan tänkas få besked?

– Nej.

Hur ser du på möjligheterna att det här går igenom?

– Det vet jag faktiskt inte men eftersom man inte använder skolan så står den bara och förfaller. Nåt måste man kunna göra, tycker man ju.

Tanken är inte att skolan ska ha någon religiös anknytning, utan det ska vara en fristående förskola med musikinriktning.

När en ny förskola skulle kunna bli aktuell i Hyllie är oklart, då Claes Bock hänvisar till att bollen ligger hos kommunen och att de inte tittat något vidare på det förrän de fått besked om skolans framtid.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: