Förskolorna i Malmö bland Skånes dyraste

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Förskolekostnaderna i Malmö ligger strax över rikssnittet.
Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förskolekostnaderna i Malmö ligger strax över rikssnittet.

Kostnaden för de kommunala förskolorna i Malmö är bland de dyraste i landet.

En förklaring är lokalkostnaderna.

– Det är troligtvis svaret till att vi ligger högre än rikssnittet, säger Ana Maria Deliv, kvalitet- och myndighetschef på förskoleförvaltningen.

När Lärarförbundet publicerade sin rankning över landets skolkommuner hamnade Malmö på en 245:e plats. Två av skälen till den låga placeringen var den låga behörigheten bland förskolelärare i kommunen och att förskolelärarna i hög utsträckning sjukskriver sig.

Men förskolan i Malmö är, med riksmått mätt, trots allt en dyr affär.

Statistik från Skolverket, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt, visar på kostnaden av kommunernas egna förskolor. Den kommun i landet där kostnaden för den kommunala förskolan är som störst är Arjeplog, där kostnaden 2018 var 207 5000 kronor per inskrivet barn.

I Malmö låg kostnaden samtidigt på 160 300 kronor, vilket är strax över rikssnittet på 154 500 kronor - och tredje högst i Skåne.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Högre än i andra storstäder

– Lokalkostnader, löneläge, och hur förskolan är organiserad kan skilja sig åt mellan olika typer av kommuner, säger Cajsa Anufrijeff Röhr, chef vid enheten för förskole- och grundskolestatistik på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Ett skäl till att Malmö ligger över rikssnittet är troligen lokalkostnaderna, även om det är svårt att jämföra kommunerna med anledning av att lokalerna redovisas på olika vis.

– Det som framförallt gör att vi ligger över rikssnittet, om man jämför storstäderna, är att lokalkostnaderna är högre, säger Ana Maria Deliv, kvalitet- och myndighetschef på förskoleförvaltningen, till Aftonbladet.

Lokalkostnaderna för de kommunala förskolorna i Malmö är högre än i både Stockholm och Göteborg.

”Gör vi ju ständigt”

– Om man tittar på Stockholm har de i snitt lokalkostnader på 22 000 kronor per barn. Göteborg har 25 000 kronor och vi ligger på 31 000 kronor. Det är troligtvis svaret till att vi ligger högre än rikssnittet, även om vi bara snabbt tittat på storstäderna, säger Ana Maria Deliv.

De i sammanhanget höga kostnaderna är enligt Deliv någonting som ses över från kommunhåll.

– Det gör vi ju ständigt. Såklart. Vi behöver såklart också kombinera det med att vi nyttjar resurserna på bästa sätt. Framförallt nu när förskolelärare fått ett tydligare uppdrag i och med den nya läroplanen.

Den kommun med lägst kostnad per inskrivet barn i landet är Landskrona, där kostnaden förra året låg på 122 100 kronor.

Totalkostnaden för förskolan var i fjol 78,7 miljarder kronor.

Foto: Nyhetsbyrån Sirén
I Skåne är det bara Båstad och Sjöbo som har högre förskolekostnader än Malmö.
Publicerad:

LÄS VIDARE