Uppgifter om ny variant ifrågasätts: ”Tekniskt misstag”

Publicerad 2022-01-10

Forskare på Cypern säger sig ha upptäckt en ny variant som kombinerar delta och omikron.

Men virologer i flera länder ifrågasätter uppgifterna.

– Den första oberoende analysen visar att detta är ett tekniskt misstag i laboratoriet, säger den grekiske professorn Gkikas Magiorkinis.

På lördagen slog professor Leontios Kostrikis vid Cyperns universitet larm om att han och hans kolleger hade hittat 25 fall av en ny coronavariant.

Den påstås ha samma genetiska bakgrund som delta, men med tio mutationer från omikron. Professor Kostrikis valde därför att kalla fyndet för ”deltakron”.

Cyprioterna har delat virusets genetiska kod via den internationella databasen Gisaid och uppgav att upptäckten kunde ha betydelse för hela världen.

”Sannolikheten klart låg”

Nu ifrågasätts dock uppgifterna av forskare i flera länder. De misstänker att resultaten från Cypern uppstått genom så kallad kontamination – att genetiskt material från både delta och omikron av misstag hamnat i samma provrör.

– Det har funnits någon gammal delta i rummet och sedan har patienten förmodligen haft omikron. Eller tvärtom. Sannolikheten att det är en ny variant är klart låg, men det är inte hundraprocentigt uteslutet. säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, till DN.

Professor: ”Tekniskt misstag”

Tom Peacock, virolog vid Imperial college i Storbritannien, är inne på samma spår. I en längre teknisk utläggning på Twitter drar han slutsatsen att fyndet på Cypern ”ganska tydligt framstår som kontamination”.

Även den grekiske professorn Gkikas Magiorkinis, som är medlem i landets vetenskapliga råd under pandemin, misstänker att cyprioterna tabbat sig i labbet.

– Den första oberoende analysen visar att detta är ett tekniskt misstag i laboratoriet i processen att avläsa arvsmassan, säger han enligt tidningen Cyprus Mail.

Leontios Kostrikis är professor i molekylär virologi och mannen bakom fyndet av den nya varianten.

Leontios Kostrikis står dock på sig om sin upptäckt.

– De vet inte vilka resultat vi har, säger han till tv-kanalen Sigma.

Den cypriotiske professorn uppgav på söndagen att ytterligare 52 fall har hittats och att forskningsresultaten ska skickas till en framstående forskare i Grekland för att ”avgöra sanningen i ärendet”.