Albert, 24, deserterade: ”Ville inte åka hem i kista!”

Uppdaterad 2022-03-31 | Publicerad 2022-03-30

Albert, 24, hade ingen aning om vart hans artilleribrigad var på väg.

När kriget väl börjat misshandlades han av ett befäl – sedan deserterade han.

– Jag ville inte åka hem i en kista!

Följ ämnen
Ryssland

Efter värnplikten 2021 skrev Albert Sahibgarejev, 24, på ett treårskontrakt och började tjänstgöra som yrkessoldat i 288:e artilleribrigaden i ryska Nizjnij Novgorod. I början av februari 2022 skickades brigaden till Belgorod-området nära Ukraina. För en militärövning, trodde soldaterna.

– Vi kom fram och satt bara och väntade, berättar han för den oberoende ryska tidningen Meduza.

Efter ett tag levererades en massa artillerigranater – mycket fler än vanligt vid övningar.

– Varje dag körde vi granaterna från en plats till en annan. Ingen begrep vad som pågick, säger Albert.

Den 23 februari – en dag före invasionen – beordrades soldaterna att ta på sig skottsäkra västar och, framför allt, att inte ta av dem. Nästa dag började brigaden skjuta granater ”åt det håll som vi fick order”. När svarseld landade bara två kilometer bort anade Albert och hans kollegor oråd.

Läste i mobilen – då förstod han att det var krig

– Vi förstod att något var fel. Övningar hålls inte nära bebodda städer, ändå föll det granater där.

Albert tog fram sin mobiltelefon och läste nyheterna. Först då förstod han vad som hade hänt, säger han: att brigaden deltog i en invasion av Ukraina. Och nu sköt den ukrainska armén tillbaka.

– Alla hamnade i chock när vi förstod att det var krig på riktigt. Det var vi inte alls förberedda på, berättar Albert, som uppger att han vaktade granatförrådet och inte deltog i eldgivning.

Dedovsjina – att äldre soldater grovt misshandlar yngre – är ett utbrett problem i den ryska armén. Den 2 mars råkade Albert ut för just det. Han bad en officer om lov att gå och handla i en affär. När han kom tillbaka bröt en annan officer armen på Albert.

– Kanske blev han förolämpad för att jag inte bett just honom om ledighet, säger Albert.

Efter misshandeln deserterade Albert. Delvis för att han inte ville hamna i en stridssituation tillsammans med officeren.

– Då hade han kunnat skjuta mig i ryggen.

Alberts mamma Galina lägger till:

– Min son berättade vad han och kamraterna brukade säga till varandra: om det blir strid kommer de ryska soldaterna att slåss sinsemellan, inte bara mot ukrainarna. Sedan sade Albert att ”nu avslutar jag det här, jag vill inte åka hem i en kista!”

Albert Sahibgarejev kan se fram emot upp emot sju års fängelse för desertering.

Över 200 ryska soldater har deserterat

1 351 ryska soldater har dött i Ukraina, enligt ryska försvarsministeriet. Ukrainska myndigheter hävdar att det rör sig om fler än 15 000 döda ryssar.

Albert fick skjuts till Moskva och är nu tillbaka i hemstaden Ufa, där han med advokaten Almaz Nabijev förbereder en polisanmälan mot underofficeren som bröt hans arm. Samtidigt hotas han själv av upp till sju års fängelse för att han deserterat.

– Han kommer sannolikt att arresteras och häktas, säger Alberts advokat till Meduza.

Men Albert ångrar sig inte:

– Det som pågår i Ukraina är inte rätt. Jag är inte med på det alls, säger han.

Hur många ryska soldater som har deserterat sedan Rysslands invasion av Ukraina började är inte känt. Men det rör sig åtminstone om 200, uppger advokaten Michail Benjasj. Han företräder tolv Omon-poliser inom ryska nationalgardet som avskedats för att de vägrat kriga i Ukraina.

– Omon-poliser skriver till mig från hela landet, från Sibirien till norra Kaukasus. Totalt är det ungefär 200 som vill få tillbaka sina tjänster.

Alla har vägrat delta i kriget mot Ukraina.

– De vill varken döda eller bli dödade. Normalt sett har de en annan uppgift, att skingra demonstranter. Det är de bra på. Men det här är något helt annat. Hur ska de attackera en reguljär armé – med batong och sköld? säger Benjasj till tidningen Meduza.

Det finns också ett antal desertörer i det ryska Kaliningrad-området vid Östersjön. Artilleripjäser och omkring 700 meniga och officerare har skickats från staden Gusev i Kaliningrad-området till Ukraina. Men många soldater som skulle ha transporterats iväg höll sig undan. De betraktas som desertörer och eftersöks nu aktivt av militära utredare, enligt uppgift till Aftonbladet.

Fotnot: Tidningen Meduza ges ut i Lettland, och har därför kunnat undgå att stängas ner av den ryska övervakningsmyndigheten Roskomnadzor.