Växtätande jättesköldpadda fångad på film – slukar fågel

Uppdaterad 2021-08-27 | Publicerad 2021-08-26

Normalt tycker jättesköldpaddan att växter smakar fågel.

Här är filmen som visar att den kan få pippi – helt avsiktligt.

– Vi har helt enkelt inte letat efter det beteendet eftersom vi inte trodde att det var en möjlighet, säger zoologen Justin Gerlach.

Jättesköldpaddan lever på Galapagos och Seychellerna. De är normalt växtätare, även om de då och då kan förstärka dieten med sniglar eller benrester som råkar komma i deras väg.

Men att de medvetet skulle jaga och äta sjöfåglar?

Ryktet har funnits. Först nu har det fångats på film.

Forskare vid Cambridge-universitet lyckades i juli 2020 föreviga ögonblicket på ön Frégate som ingår i Seychellerna.

En liten tärnkyckling som har ramlat ur sitt bo tar sin tillflykt till en stock nere på marken.

Jättesköldpaddan jagar den längre och längre ut till änden av stocken. Nacken är sträckt, munnen öppen och ögonen stängda. Det är tydliga tecken på en aggressivitet som arten inte brukar uppvisa för intag av föda, enligt forskarna.

I ett dödligt bett bryter sköldpaddan nacken av fågeln. Sedan, vilket inte visas i filmen men bevittnades av forskaren på plats, sväljer den fågeln hel. Filmen ingår i en rapport som publicerades på måndagen och nu väcker uppmärksamhet bland zoologer.

– Det är totalt överraskande och ganska skrämmande. Ingen har letat efter det och varför skulle man? Jättesköldpaddor jagar inte. Man skulle inte slösa sin tid på att leta efter en jättesköldpadda som jagar, säger Justin Gerlach, en av två forskarna bakom studien, till New York Times.

Möjligen ingen slump

Att jättesköldpaddan inte är strikt vegetarian är inget nytt. Det finns exempelvis en art som äter sniglar i fångenskap, rapporterar Business Insider.

– Men tidigare har det alltid varit omöjligt att avgöra om jättesköldpaddan har dödat djuret direkt eller bara råkat ramla över det när det redan är dött, säger Justin Gerlach.

Sköldpaddan i filmen är en hona. Det är möjligen ingen slump, enligt forskarna. Föda rik på kalcium är en bristvara i övärldens ekosystem och mineralet är viktigt för att äggskalet ska bli starkt.

Det antas inte heller vara någon tillfällighet att filmen togs på just Frégate. Ön är ett privatägt naturskyddsområde där 3 000 jättesköldpaddor med över 200 000 tärnor som bygger sina bon i träd – en ovanlig kombination i djurvärlden.