Fredrik efter skjutningen: ”Jag hade kunnat sitta här igår”

Publicerad 2023-12-26

VÄSTERÅS. Gärningsmannen gick in på den fullsatta krogen Pitchers och avlossade fem skott varav ett träffade en man som nu vårdas med livshotande skador.

Dagen efter hade ingen ännu gripits.

– Jag skulle likaväl ha kunnat sitta här i går, säger Fredrik som brukar vara på krogen.

Den centralt belägna krogen Pitchers i Västerås var fortfarande omringad av polisens blå avspärrningsband på söndagen. Strax efter lunch började polisens tekniker bli klara och avvecklade sig från platsen.

På annandagen var det inte många människor ute i Västerås centrum.

Dagen innan, på juldagskvällen, hade många gett sig ut för en festkväll, bland annat till Pitchers. Inne på krogen var det fullt med människor. 

Men deras kväll skulle komma att bli någonting helt annat. 

Vid klockan 21 klev en skytt in på krogen och avlossade flera skott. Kroggästerna kastade sig ned på golvet i panik och andra ska ha försökt fly ut på gatan.

En man i 30-årsåldern träffades och vårdades fortfarande under tisdagen på sjukhus med livshotande skador.

”Går ofta hit”

En som ville komma förbi dagen efter skjutningen var Fredrik.

Han jobbade själv på Pitchers för några år sedan och tänkte på sina kollegor när han kom fram till platsen. På juldagen tänkte han gå hit, men var för trött och stannade hemma istället. 

– Jag skulle likaväl ha kunnat sitta här igår, säger Fredrik.

Fredrik brukar ofta gå till Pitchers, för att sedan gå vidare till något annat ställe, berättar han. 

– Jag går oftast hit, man brukar börja här och sedan gå vidare. Fast det var säkert smockfullt överallt igår så hade man kommit in hade man nog stannat, säger Fredrik. 

Att det hade varit en skjutning fick Fredrik reda på när hans mamma kontaktade honom. Själv känner han sig inte orolig men tänker mycket på det som hänt. 

– Jag tycker det är tråkigt, att det ska påverka så mycket, att den undre världen ska sprida sig till ställen som man brukar vara på, säger Fredrik. 

På annandagen var avspärrningarna utanför krogen kvar.

”Rädd till en början”

Inne på sushirestaurangen ett stenkast bort från Pitchers sitter vännerna Emelie och Fanny. De var inte i stan när skjutningen inträffade – men fick snabbt höra om den. 

– Precis när vi skulle röra på oss fick vi reda på att det hade varit en skottlossning, via en kompis, säger Fanny. 

De bestämde sig för att ändå fortsätta kvällen och gå ut på stan. När de kom fram var det avspärrat utanför Pitchers och de gick till ett ställe drygt 30 meter från brottsplatsen. 

– Man kände sig rädd till en början men trygg när man såg att det var poliser här. Man tänkte att de hade redan skjutit så de skjuter inte igen, säger Emelie.

Fanny fyller i:

– Tanken slog en att det kanske inte var så bra att vara mitt i en folksamling. Men sedan tänkte man nu har det redan varit.

Fanny och Emelie känner sig inte rädda efter skjutningen på Pitchers.

”Man hör om det hela tiden”

Fanny och Emelie är själva inte rädda efter det som hänt. I stället börjar de vänja sig.

– Det är jättetråkigt att det har blivit så vanligt. Det är också lite stört att vi drar ut ändå, att det blir så normalt. Men det skrämmer en inte så mycket just på grund av att man hör om det hela tiden, säger Fanny. 

Dagen efter skjutningen skulle Pitchers ha ett personalmöte.

– Vi mår trots omständigheterna bra. Vi ska samla personalen och ha ett möte om hur vi ska arbeta framåt, säger en företrädare för krogen.

Mannen som sköts vårdades på tisdagseftermiddagen fortfarande på sjukhus med livshotande skador.

– Det man kan säga om den här personen som blev skadad det är att han förekommer inte hos oss sedan tidigare, säger Pelle Hamstad, presstalesperson hos polisen i region Mitt.

Polisen vill inte kommentera om en eventuell måltavla befann sig på krogen.

På plats undersökte polisen en tomhylsa som hittades på marken ett tiotal meter från Pitchers, skriver VLT. Enligt tidningen hittades den av några pojkar som först trodde att det var en guldtia.

På söndagseftermiddagen var det fortfarande ingen som hade frihetsberövats.

– Vi har förhört ganska många människor redan, den senaste uppdateringen jag fick var att det har hållits ett 40-tal förhör. Och sedan ska vi också analysera vad om kommer ut av den tekniska undersökningen, säger Pelle Hamstad.

Följ ämnen i artikeln