Livlös pojke nekades ambulans – raseri över Kinas stränga covidpolicyn

Publicerad 2022-11-04

Tuo Shilei ignorerades av Kinas lockdownpersonal och fick ingen ambulans till sin medvetslösa son.

Han tog pojken i famnen och bröt sig förbi vägspärren – men treåriga Wenxuan dog på sjukhus.

Nu rasar invånare i Kina över landets stränga ”noll covid-policy”.

Den treåriga pojken Wenxuans död har lett till en våg av protester i Kina över landets stränga ”noll covid-policy”, rapporterar CNN.

I onsdags publicerade pojkens pappa, Tuo Shilei, ett inlägg på sociala medier och anklagade covidpersonal för att ha hindrat familjen från att få en ambulans efter en gasläcka i lägenheten.

Tuo Shilei säger till BBC att hans fru skulle koka vatten och värma rummet med gasol. Han gick in i duschen och ska då ha hört en hög smäll och rusade ut till köket där hans fru låg på golvet och han påbörjade hjärt- och lungräddning. När han stabiliserat frun upptäckte han att deras son, som låg och sov, var medvetslös.

Dog på sjukhus

Shilei berättar att han skickade ett meddelande till ledningsgruppen i samhället och bad om ambulans. Men ingen ambulans kom och han gick ut till covidstationen i bostadsområdet som är under lockdown. Men personalen hävdade att de inte hade någon telefon och hänvisade honom tillbaka till ledningsgruppen. Samtidigt fick han frågan om han kunde visa upp ett covidtestresultat.

Shilei sprang hem till sonen och flera grannar försökte hjälpa till med att larma ambulans. Efter en timmes väntan bar han ut sin son och bröt sig förbi vägspärren för att ta sig till närmaste sjukhus, omkring tio minuters bilfärd från hemmet.

Den 3-åriga Wenxuan dog på sjukhuset. En ambulans ska senare ha anlänt till lägenheten, men då var det för sent. Pojken dog av kolmonoxidförgiftning.

– Min sons död var en olycka, men under hela processen med vårt rop på hjälp undvek man ansvaret. Pandeminbekämpningen gick för långt, säger han.

Över 800 miljoner sidvisningar

Inlägget har fått stor spridning och visats över 800 miljoner gånger. Till skillnad från stora delar av övriga världen håller Kina kvar vid nedstängningar, karantäner och masstestningar som en del i vad man kallar ”noll covid-policy”. Familjen bor i Lanzhou, västra Kina och dess bostadsområde har levt under lockdown sedan början av oktober.

Kinas riktlinjer har tidigare kritiserats hårt efter andra dödsfall då människor nekats söka vård. Kinas ledare Xi Jinping har försvarat strategin med argumentet att man ”sätter människors liv och hälsa i första rummet”.

Invånare har gått ut på gator och protesterat, rapporterar CNN och BBC. Filmer som BBC tagit del av visar hur poliser står stationerade i området en man som släpas iväg av en grupp män i svarta uniformer.

I en video hörs en kvinna ropa mot poliserna, enligt BBC.

”Tre år av pandemi, det var hela hans liv”.

Följ ämnen i artikeln