Terrorexperten om brittiska varningen: Finns nog konkreta hot

Publicerad 2023-08-14

Under söndagen gick Storbritannien ut och varnade medborgare för eventuella terrorattacker i Sverige.

Den brittiska varningen är uppseendeväckande, enligt Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys.

– Det finns nog konkreta hot som de känner till och har delat med oss, säger han.

Under söndagen ändrade det brittiska utrikesdepartementet sina reseråd för britter som ska resa till Sverige. De varnar sina medborgare för eventuella terroristattacker.

”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar”, skriver departementet på sin hemsida.

En tydlig signal som Sverige bör ta på allvar, enligt Jörgen Holmlund.

– Britter har ett annat resemönster och är väldigt noggranna, de brukar inte vara överalarmistiska. Det här betyder nog att det finns konkreta hot som de delat med oss och även andra länder, säger han till Aftonbladet.

Flera länder har varnat

Holmlund påpekar samtidigt att regeringen och Säpo gått ut med att Sverige gått från ett legitimt mål till prioriterat och är nära att höja terrorhotsnivån. Det betyder i stort sett samma sak – att risken för en terrorattack här ökat.

Flera länder har på kort tid ändrat sina råd för resor till Sverige. USA uppmanar till ”ökad försiktighet” avseende terrorhot och även Nya Zeeland och Kanada varnar sina medborgare.

– Jag tycker det är bra. Vi hamnar lätt i att det inte kan hända här. Det är andra som ser det, det är inte bara en inhemsk gryta där ingen tar det på allvar, säger han.

Han säger att svenskar i Sverige ska vara vaksamma på sin omgivning och larma polis och Säpo om man ser en person eller företeelse som avviker från det normala.

Terror- och säkerhetsexperten Jörgen Holmlund.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar den brittiska varningen i SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen.

– Det ligger i linje med de bedömningar svenska myndigheter har gjort, säger han.

På frågan varför Storbritannien går ut med en varning nu svarar han att den brittiska varningen ligger i linje med den svenska bedömningen, och att olika länder använder olika språk för att beskriva läget.

– Jag uppfattar det framför allt som en kvittens på vad myndigheter och regeringen har beskrivit under sommaren och nu uppdaterar man sina reseråd utifrån det.

”Närmare en fyra idag”

Den svenska terrorhotsnivån ligger idag på en trea på en femgradig skala, alltså ett förhöjt hot. Tidigare i somras sa Säpo att man var nära att höja till en fyra.

– Att vi befinner oss närmare fyran idag än vad vi gjorde för ett halvår sedan råder det ingen tvekan om, säger han.

Han säger att man vidtagit ett antal ”skärpande” åtgärder. Bland annat har Säpo fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete mot terrorism tillsammans med 14 andra myndigheter.

– Vi har också gett polisen i uppdrag att intensifiera arbetet med gränskontroll för att i högre grad kontrollera vilka som tar sig in i Sverige och vilka som kan ha den här typen av motiv, säger han.

Följ ämnen i artikeln