Åklagaren om taximordet: Haft tid att prata ihop sig

Publicerad 2023-08-09

Tonåringarna som släpptes på fri fot sitter nu åter häktade för mordet på en 26-årig taxichaufför i Enköping.

– De har haft tid att prata ihop sig, säger åklagaren.

I mars hittades en 26-årig taxichaufför mördad i naturreservatet Hjälstaviken i Enköping. Enligt uppgifter till Aftonbladet var han hängd.

Fyra bröder och en flicka, samtliga tonåringar, häktades misstänkta på sannolika skäl för mordet.

Ytterligare en person är häktad misstänkt för skyddande av brottsling.

När de häktade hade suttit frihetsberövade i tre månader – vilket är tidsgränsen för brottsmisstänkta under 18 år – släpptes tre av de yngre bröderna och flickan på fri fot efter en omhäktningsförhandling i hovrätten.

Trots att hovrätten samma kväll ändrade sig och fattade beslut om omhäktning av de två yngsta misstänkta, har de kunnat ses för att prata ihop sig.

– Teoretiskt har det funnits möjlighet för dem att prata, jag vet inte exakt hur många timmar de var på fri fot, men det var ett antal, säger senioråklagare Lina Elfwing.

Nya omständigheter i utredningen

De resterande två personerna omhäktades i förra veckan, och har alltså varit på fri fot i cirka två till tre veckor. Beslutet om omhäktning fattades på grund av att det framkommit nya omständigheter i utredningen, enligt Lina Elfwing.

– De har ju haft tid på sig att prata ihop sig. Det försvårar vår möjlighet att utreda brottet. Men exakt hur just den här utredningen har påverkats vet vi inte ännu, säger hon.

Taxichauffören hittades död i närheten av Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

Utredningen börjar nu närma sig slutskedet och enligt nuvarande beslut ska åtal vara väckt senast 31 augusti.

– Det är en del saker som återstår, ett analysresultat och något förhör med vittnen och misstänkta. Sedan ska utredningen ut på slutdelgivning innan vi väcker åtal, säger Lina Elfwing.

Hon vill inte uttala sig om vilket motiv som kan ligga bakom mordet, men åklagare Moa Blomqvist har tidigare sagt att utredarna har en ”bestämt uppfattning om vad som hänt och varför”.

– Vi tror att det finns flera anledningar som samverkat till att mannen mördats, men jag kan inte gå in närmre på möjlig motiv, sa Moa Blomqvist då.

Följ ämnen i artikeln