S-toppen slår tillbaka mot Busch: Hetskampanj som pågår nu

Publicerad 2023-11-16

Ebba Busch har gått till hårt angrepp mot Magdalena Andersson efter partiledardebatten på onsdagen, som återigen satte S-ledamoten Jamal El-Haj i centrum.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin slår nu tillbaka mot Ebba Busch.

– För en person som Ebba Busch, som är dömd för grovt förtal, är det väldigt magstarkt att komma med den här typen av anklagelser, säger Baudin.

”Ovärdigt”. Det var Ebba Buschs utlåtande om S-ledaren Magdalena Anderssons agerande under partiledardebatten i riksdagen på onsdagen.

Busch efterlyser också att Andersson ska ”hålla rent” i sitt parti från antisemitism, med medskicket att S-ledaren borde ringa Jimmie Åkesson för att lära sig hur man utesluter medlemmar med ”tveksamma åsikter”, som Busch uttrycker sig.

Andersson och Kristersson blev rejält oense under gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Orsaken till bråket var S-ledamoten El-Haj (mitten).

Nu slår Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tillbaka mot Ebba Busch.

– För en person som Ebba Busch, som är dömd för grovt förtal, är det väldigt magstarkt att komma med den här typen av anklagelser, säger han.

– Att hålla på med hetskampanjer och rena personförföljelser mot riksdagsledamöter och landets oppositionsledare är så ovärdigt.

Tobias Baudin (till vänster) och Ebba Busch vid en manifestation till stöd för Israel i lördags.

Stormen kring El-Haj

Jamal El-Haj har sedan i somras varit avstängd från att delta i riksdagens utrikesutskott, där han har plats som suppleant. Vid årsskiftet ska partiet fatta ett beslut om hans timeout ska förlängas eller inte.

Under debatten på onsdagen sa statsminister Ulf Kristersson (M) att han anser att det finns terrorromantik i delar av S. På detta svarade Magdalena Andersson med att peka på att Jamal El-Haj mist familjemedlemmar i kriget i Gaza nyligen, något El-Haj bekräftade för Aftonbladet.

 Jamal El-Haj (till höger) är ledamot i riksdagen för Socialdemokraterna.

Tobias Baudin anser att hans partikollega har anklagats för att vara terrorist av statsministern.

– Att påstå att det finns terroristkopplingar, då säger man ju de facto att han skulle vara en terrorist. Det är helt ogrundade anklagelser som man kommer med. Det är fruktansvärt vilken hetskampanj som pågår nu.

Är du trygg i att Jamal El-Haj tar avstånd från Hamas?

– Han har varit supertydlig med att han tar avstånd från Hamas. Jag litar självklart på honom.

Riksdagsledamot El-Haj (inringad) deltog i en konferens i Malmö tidigare i år, där han satt till höger om Amin Abu Rashid, som anses stå nära Hamas.

El-Haj har sedan i somras avböjt intervjuer. Han hänvisar nu till den pågående förundersökning som rör grovt förtal efter att han anmält moderaten Fredrik Kärrholm för grovt förtal.

Som folkvald, borde Jamal El-Haj inte tala med media?

– När man har mist 36 familjemedlemmar så är inte att tala med media om ogrundade anklagelser det man tänker på, men han har varit tydlig med att han tar starkt avstånd från Hamas.

Fredrik Björkman