Liberalerna vill sluta bråka: Ses som ett sänke

Publicerad 2022-11-23

Johan Pehrson, Liberalerna.

Att Liberalerna ses som ett sänke för den borgerliga regeringen är ett akut problem.

Så skriver partiet i sin eftervalsanalys – och konstaterar också att det måste vara slutbråkat.

”Klarar vi inte av att backa upp de beslut som fattas internt är risken stor att väljarna hinner tröttna på oss.”, skriver de i utredningen.

Liberalerna gjorde sitt sämsta valresultat genom tiderna. En av de viktigaste frågorna för partiet är den interna partikulturen och att de bråkar, skriver de i sin eftervalsanalys som publiceras i dag.

Partiet saknar förmåga att lösa konflikter, och kan inte heller hålla konflikterna inom partiet – vilket de anser skadar ryktet. Att Liberalerna åkte ut ur 7 av 21 regioner kan inte separeras från ”partiets ledargestalters offentliga utspel mot partiledningen”, skriver de.

”Det är ett akut problem att partiet fortsatt målas upp som ett sänke för den borgerliga regeringen.”

Efter det citeras den gamla greken Aisopos fabel om hur fyra oxar kunde hålla stånd mot ett hungrigt lejon, så länge de höll sams.

”Enade vi stå, söndrade vi falla”.

Kampanjbuss på väg mot Forsmark.

Lyfter kärnkraftsbussen som en miss

En svår nöt för partiet att knäcka, både internt och externt, är vilken relation de ska ha till Sverigedemokraterna.

Deras väljare vill ha ett borgerligt maktskifte, men är samtidigt djupt kritiska till Sverigedemokraterna. Partiet har kommit fram till att de både lyckats och misslyckats med den balansgången.

At de kunde acceptera Sverigedemokraterna som stöd, men att de inte sitter i regeringen, lyfts som ett bra exempel.

Bussturnén, alltså när alla energipolitiska talespersoner från Tidöpartierna åkte i en buss för att besöka kärnkraftsverk, är ett exempel på när det gått lite sämre.

Pehrson hyllas: ”Killen vid grillen”

En av de enskilt största framgångsfaktorerna till att Liberalerna faktiskt klarade sig över fyraprocentspärren tycks vara Johan Pehrsons förmåga att samla partiet och skapa entusiasm.

I analysen nämns också att hans folklighet fick uppmärksamhet i media, som de väljer att kalla ”killen vid grillen”-uppslag.

Anledningen bakom framgången är också att de lyckades ta tillbaka skolfrågan.

Vägen framåt för partiet är nu att förnya partikulturen - det ska vara roligt att vara med i partiet. De vill också ha en ny reformagenda och bli de liberala hjärtat i Sverige.

Följ ämnen i artikeln