Ralphs pappa: ”Min son sköts i huvudet – ett mirakel att han lever”

Publicerad 2023-04-22

NEW YORK. 16-åriga Ralph Yarl ringde på fel dörr – och sköts i huvudet.

Efter det brutala dådet som skakat USA, berättar pappan för Aftonbladet om känslostormen vid sonens sjukhussäng.

– Jag är förbannad. Han förtjänar inte detta, säger Paul Yarl, 49.

Paul Yarl packar väskan. Han har just slutat jobba för dagen, och förbereder sig för att åka till Kansas City i ett par dagar. Till sin son – Ralph – vars namn nu ekar över hela landet.
– Varje dag gör Ralph framsteg. Han sitter på sin säng, och kan spricka upp i ett leende – det där leendet som vi alla älskar, säger pappa Paul till Aftonbladet i ett videosamtal från sitt hem i Indiana.

Det har gått en vecka sedan den uppmärksammade skjutningen av 16-åriga Ralph Yarl, en tonåring som var på väg för att hämta sina småsyskon hos en vän – men råkade gå till fel adress.

Ett misstag som höll på att kosta honom livet.

Ralph Yarl i sjukhussängen efter att ha opererats akut.

”En nödsituation”

I huset bodde en vit äldre man, 84-årige Andrew Lester, som sköt pojken två gånger genom en glasdörr.

En gång i huvudet, och sedan en gång till, i armen – efter att Ralph fallit till marken. Pojken ska aldrig ha klivit över tröskeln.

Timmarna som följde fick pappa Paul Yarl, som bor 80 mil därifrån, ett sms från barnens mamma. ”Det är en nödsituation”, skrev hon.

Ralphs pappa Paul Yarl bor i Indiana, 80 mil från Kansas City i Missouri.

– Jag ringde upp direkt, och hon förklarade att Ralph blivit skjuten. Hon hade inga fler detaljer. Det kom som en blixt från klar himmel, jag var verkligen i chock.

Paul släppte allt, och körde åtta timmar för att nå barnsjukhuset. Där, i en säng, låg hans äldsta son efter akutoperationen. Han såg liten ut. Slangar över hela kroppen, bandage runt huvudet.
– Han sov mest, var nedsövd hela tiden. Även om han inte kunde prata, vet jag att han förstod att jag var vid hans sida. När jag sa hans namn och ”pappa är här”, då kunde jag se ett litet leende.

Ralph Yarl fick lämna sjukhuset i söndags, och befinner sig nu hemma hos sin mamma.

”Alla känslor på samma gång”

Samtidigt som han var glad över att vaka vid sonens sida, snurrade tankarna hos Paul Yarl. ”Kommer han vara förlamad resten av livet? Eller ens överleva?”
– Det var obehagligt. Jag var förbannad, han förtjänade inte detta. Baserat på vad jag fick höra, lät det först som en olycka. Så jag var förvirrad, arg, ja, alla känslor på samma gång.

Paul Yarl tröstades dock av att vetskapen att sonen Ralph låg i ett sjukhusrum avsett för patienter som var på bättringsvägen. Läkarna försäkrade honom om att operationen var lyckad, och sonen väntas bli helt återställd.

I söndags fick Ralph, här tillsammans med sin advokat Lee Merritt, lämna sjukhuset.

Redan i söndags kväll fick Ralph lämna sjukhuset, och befinner sig nu hemma hos sin mamma, Pauls exfru, i Kansas City.

Det är dit Paul är på väg, för andra gången på en vecka. Ansiktet lyser upp när han pratar om att se sonen igen.

– Han kan gå sakta till uteplatsen och tala långsamt. Även om vi vet att han gör framsteg försöker vi hålla nere antalet aktiviteter, så att han kan fokusera på att läka.

”Ralph är den sista någon skulle vilja ha ihjäl. Alla vill bli vän med honom”, säger hans pappa.

Samtal från Vita huset

Veckan har varit omtumlande för familjen. Skjutningen har följts av en tsunami av medial uppmärksamhet, tusentals meddelanden, från familj såväl som totala främlingar, och ett timslångt samtal från president Joe Biden.
– Så chockad som jag var när Ralph blev skjuten, precis lika chockad är jag över all uppmärksamhet; insamlingen av pengar, kändisar och presidenten som hört av sig, säger Paul.

– Men jag är tacksam för kärleken, bönerna, tankarna, alla som skriver till Ralph. Utan all uppmärksamhet skulle detta ses som vilken skjutning som helst, och mannen skulle ha gått fri.

Ägg har kastats på huset där Ralph Yarl sköts.

Den misstänkte gärningsmannen, husägaren Andrew Lester, omhändertogs av polis kort efter dådet. Åklagaren har väckt åtal om grov misshandel och vapenbrott. Mannen riskerar livstids fängelse om han döms.

84-åringen erkänner sig inte skyldig, och endast ett dygn efter gripandet släpptes han på fri fot mot 200 000 dollar i borgen. Frisläppandet i väntan på rättegång har väckt stor ilska i delstaten. Även inom familjen Yarl.

– Hur kunde han släppas fri? Särskilt när han försökte döda Ralph. Inte bara med ett skott – utan flera. Han försökte göra slut på honom, säger Paul.

– Någon med så ondskefulla avsikter borde inte få gå fri så enkelt. Jag blev förvirrad av att det hände, men jag är glad att han åtalas.

Protester efter skottlossningen.

Rasistiska inslag

Läkarna lyckades ta ut kulan från Ralphs frontallob, över hans vänstra öga. Det kan fortfarande finnas fragment kvar i hjärnan, något som oroar Paul Yarl.
Samtidigt är han tacksam och lättad.
– Det är ett mirakel att han lever. Vi såg fram emot att han skulle växa upp till en fin ung man, och han kunde ha ryckts från oss. Så vi är glada att han förhoppningsvis blir återställd. Kulan var millimeter från att orsaka allvarlig skada. Vi vet fortfarande inte om det kan bli någon långsiktig skada på hjärnan.

– Det känns hemskt. Särskilt eftersom Ralph är en perfekt son: han är tystlåten, snäll, smart. Vem vill döda någon som han? Kom igen. Jag blir känslosam när jag tänker på det. Ralph är den sista någon skulle vilja ha ihjäl. Alla vill bli vän med honom.

Åklagaren säger att det finns rasistiska inslag i våldsdådet. Paul Yarl håller delvis med om att hans sons hudfärg kan ha spelat roll.

– Om min son gjorde något misstag – hjälp honom då lösa det. Försök inte skjuta honom istället. Och inte bara det, det som gör mig mest arg är: Han försökte ta kål på honom.
– Jag vill hålla mig undan all känslomässigt laddad politik, men jag tror att rasism spelade en roll eftersom Ralph tillhör en viss demografi. Han är ung, svart man, ute på kvällen, han är lång, stark. Han skulle kunna ses som ett hot – men det är han inte.

Den misstänkte gärningsmannen Andrew Lester omhändertogs av polis kort efter dådet.

”Skjuter först och frågar efteråt”

Ralphs fall är inte helt unikt. De senaste sex dagarna har minst fyra liknande skjutningar av unga personer som varit ”på fel plats vid fel tillfälle” uppmärksammats i USA:

Ralph som gick till fel hus, en 18-åring i Texas som satte sig i fel bil, en sexåring som hämtade sin basketboll i en trädgård i North Carolina.

Samtliga överlevde. Det gjorde däremot inte 20-åriga Kaylin Gillis, som svängde in på fel uppfart i New York och fick ett skott i nacken.

Kaylin Gillis, 20.

– Sanningen är att vi lever i ett land där människor i större utsträckning skjuter först och ställer frågor efteråt, säger John Feinblatt, ordförande Everytown for Gun Safety, som förespråkar strängare vapenlagar, till NBC.

Fyrabarnspappan Paul Yarl säger att han är överraskad över hur mycket den senaste veckans skjutningar har gemensamt.

– När jag ser mig omkring, och ser dessa andra fall, gör det mig ännu mer ledsen. Även om jag försöker hålla mig undan politiska uttalanden, tänker jag att det är dags att vi tar itu med både vapenfrågan och rasismen. Vi måste sluta upp att bara snacka, för det verkar gå åt fel håll.

Mardröm till lärdom

Paul är redo att åka till sin son. De närmaste dagarna planerar han att spendera på altanen i Kansas City, med barnen och exfrun. Runtom i staden har stora demonstrationer ägt rum den senaste veckan, till stöd för hans son. Nu hoppas Paul att familjens mardröm kan bli en lärdom för många i USA.

– Bara för att man ser en ung svart man som knackar på dörren på kvällen betyder det inte att han är ett hot. Så innan du skjuter – tänk till två gånger, och ring polisen istället.

Följ ämnen i artikeln