Aftonbladets granskning Dödade kvinnor i 5 punkter

Publicerad 2024-04-01

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor räknar varje kvinna som dödats av en man hon en gång hade en relation med.

Sedan år 2000 har vi räknat till 358 kvinnor – de har tillsammans efterlämnat 658 barn.

Här är Aftonbladets granskning i fem punkter.

  1. 2009 publicerade Aftonbladet en granskning av alla fall under 2000-talet då en kvinna i Sverige dödats av sin man, pojkvän eller ex-man. Ingen hade tidigare tagit reda på siffran. Då var de 153. Nu är de 358.
  2. Vårt fokus är att berätta om kvinnorna, och att beskriva misstag och systemfel som lett fram till deras död. Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen. Vi läser domar, förundersökningar och andra dokument och talar med kvinnornas anhöriga. De fall vi räknar är de rättsligt uppklarade.
  3. Mellan år 2000 och 2023 har 358 kvinnor dödats av en man hon haft en relation med. I snitt dödas 16 kvinnor per år på detta sätt. De 358 kvinnorna har tillsammans efterlämnat 658 barn – 326 av dem var minderåriga när deras mamma dödades. Och för 354 av de efterlevande barnen är verkligheten att mördaren var deras egen pappa.
  4. Aftonbladets granskning har visat flera saker: Som att den vanligaste platsen där kvinnorna dödas är i det egna hemmet, inte sällan i sovrummet. Att det vanligaste mordvapnet är en kökskniv. Att morden ofta föregåtts av varningssignaler. Och att den utlösande faktorn i majoriteten av fallen är att kvinnan precis separerat från mannen, sagt att hon vill separera eller att mannen tror att hon vill det.
  5. Aftonbladet har lovat att fortsätta räkna kvinnorna. I vår databas kan man läsa om de olika fallen, både de som är rättsligt uppklarade och de fall som är under pågående utredning.
Dödade kvinnor – artikelbild

Följ ämnen i artikeln