Kriminalvårdare på fängelse planerade rån - döms till fängelse

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Männen var kollegor och jobbade som kriminalvårdare på Saltviksanstalten i Härnösand.
Foto: Leif R Jansson / TT
Männen var kollegor och jobbade som kriminalvårdare på Saltviksanstalten i Härnösand.

De två männen jobbade som kriminalvårdare på högsäkerhetsfängelse när de planerade ett rån.

Men stöten slutade i fiasko och de togs på bar gärning.

I förhör kallas kuppen för ”lite Jönssonligan”.

Nu döms männen till fängelse.

Männen var kollegor och jobbade som kriminalvårdare på Saltviksanstalten i Härnösand. Nu ska de själva tillbringa ett år respektive tio månader i fängelse efter att ha dömts för flera brott, vilket Allehanda rapporterat om.

Förra året fick den ena mannen en faktura som han tyckte var felaktig och vägrade betala den. Då fick han idén att råna den man som han ansåg hade skickat fakturan. Han trodde att det skulle finnas pengar i villan där mannen bodde och skulle stjäla motsvarande belopp på fakturan, 900 kronor. Kollegan skulle hjälpa till.

Spanade från en skogsdunge

Kvällen innan stöten hade männen rekat i området. Tidigt på morgonen den 2 december parkerade de flyktbilen på gatan, skruvade bort registreringsskyltarna och smög upp i en skogsdunge. I förhör säger de att de skulle spana på huset, tills målsägaren åkte till jobbet.

Men planerna gick i stöpet. Allmänhet fick syn på männen och ringde polisen som kunde spåra deras fotspår i snön. En timme senare blev de upptäckta i skogen, varpå en av männen sprayade försvarsspray i ansiktet på en av poliserna medan den andra flydde. Båda männen var narkotikapåverkade och kunde snabbt gripas.

Utrustade med ”Jönssonliganväska”

I förhör säger den ena mannen att det var ”lite Jönssonligan” över det hela och att de hade med sig ”Jönssonliganväskan”. I väskan fanns bland annat flera tejprullar, vajer, batong, hammare och knivar. Planen var aldrig att skada någon, men att de tog med verktygen för att bryta sig in och använda dem om någon var kvar i huset och ”allt skulle gå åt helvete”.

Männen har nekat till att de haft uppsåt att råna någon, men medgett att de var på platsen och erkänner förberedelse till grov stöld. Men varken åklagaren eller tingsrätten håller med och männen döms nu till ett år, respektive tio månaders fängelse för bland annat förberedelse till rån och flera fall av narkotikabrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE