Nyheter

Hovrätten friar morddömd man

Av: 

TT

Hovrätten för övre Norrland friar en man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/ T

NYHETER

En 32-årig man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse för ett mord som begicks i Malmberget 2015 frias av hovrätten.

I tingsrätten dömdes mannen för att tillsammans med en 31-åring ha misshandlat en 36-årig man så svårt att han dog.

32-åringen dömdes för mord medan 31-åringen dömdes för grov misshandel.

Den morddömde mannen överklagade domen. 31-åringen överklagade endast det skadestånd han dömdes att betala till offrets anhöriga.

Hovrätten friar nu helt den 32-årige mannen.

"Hovrätten har funnit att bevisningen inte är sådan att den utesluter att gärningen kan ha gått till på ett annat sätt än vad åklagaren påstått och att det kan finnas alternativa gärningsmän som deltagit i mordet", står det i pressmeddelandet.

I tingsrätten lades stor vikt vid den 31-årige mannens berättelse om hur mordet gått till men enligt hovrätten finns starka skäl att ifrågasätta hans uppgifter "då det framkommit att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och under rättegången".

"Eftersom det inte är klarlagt hur gärningen gått till och då det finns alternativa händelseförlopp och gärningsmän som inte kan uteslutas, måste det bli en frikännande dom", säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström i pressmeddelandet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: