Nordkoreas utrikesminister riktar kärnvapenhot mot USA

Publicerad 2016-09-24

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho höll ett trotsigt tal inför FN:s generalförsamling.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho hävdar att USA tidigare i veckan flugit med bombplan över Sydkorea.

På fredagen fördömde han det påstådda tilltaget och lovade att hans land kommer att starka sin kärnvapenkapacitet – i strid med flera av säkerhetsrådets resolutioner.

– USA kommer att möta enorma konsekvenser bortom all fantasi, sa Ri enligt AP.

I ett enligt nyhetsbyrån AP trotsigt tal inför FN:s generalförsamling sa Nordkoreas utrikesminister på fredagen att den koreanska halvön ”nu har förvandlats till världens farligaste 'hot spot', som till och med skulle kunna antända utbrottet av ett kärnvapenkrig”.

Uttalandet kom tillsammans med ett fördömande av USA, vars militär enligt Ri Yong Ho ska ha genomfört en flygning med B-1B-plan tidigare i veckan och i samband med det korsat demarkationslinjen som skiljer Nord- och Sydkorea åt.

”Kommer möta enorma konsekvenser”

USA:s militär har uppgett att åtminstone ett av de två överljudsplanbombplanen som flög över Sydkorea närmade sig gränsen, skriver AP. Vilket beskrivs som en ovanlig händelse.

Det är den andra överflygningen som genomförts av amerikansk militär i området på lika många veckor.

Två amerikanska bombplan av typen B-1s genomförde nyligen en lågflygning över Sydkorea tillsammans med sydkoreanska jaktplan, cirka 10 mil från den nordkoreanska gränsen, enligt CNN. Överflygningarna kommer som ett svar på att Nordkorea den 9 september genomförde sin femte och hittills mest kraftfulla kärnvapensprängning.

– USA kommer att möta enorma konsekvenser bortom all fantasi, sa Ri Yong Ho under fredagens tal enligt AP, och försäkrade att landet kommer att vidta åtgärder för att stärka de nationella kärnvapenstyrkorna i både kvantitet och kvalitet.

USA:s utrikesminister markerar

På grund av kärnvapenprov och upprepade robotuppskjutningar har FN sedan 2006, då den nordkoreanska diktaturen provsprängde sitt första kärnvapen, haft sanktioner mot landet. Västvärden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea från att utveckla kärnvapen. Ris amerikanska motsvarighet, John Kerry, talade vid ett möte med Sydostasiens utrikesministrar under dagen och sa då att varje land har ett ansvar att med kraft genomdriva Säkerhetsrådets resolutioner och säkerställa att Nordkorea ”betalar ett pris för sina farliga handlingar”, uppger AP.

Kerry sa också att målet är att klargöra för landet att de måste slå sig ner vid förhandlingsbordet, ”bete sig som andra andra laglydiga nationer” och arbeta för en kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Följ ämnen i artikeln