Grannen: ”Radikaler måste ha kidnappat hans hjärna”

Publicerad 2015-06-28

Misstänkte terroristen Saifeddine Rezgui gillade fotboll och dans – radikaliserades

Här går Saifeddine Rezgui lugnt omkring på stranden med en kalasjnikov i handen – en stund senare skjuts han ihjäl av tunisisk polis.

Nu försöker hans familj förstå hur den fotbollsälskande 23-åringen kunde utföra det blodiga terrordådet.

– Vi blev chockade när vi såg bilden på honom, säger farbrodern Ali Al-Rezgui till The Telegraph.

Saifeddine Rezgui hade aldrig varit utomlands och enligt Tunisiens premiärminister var han inte känd av polisen sedan tidigare.

Vad som ska vara hans Facebooksida avslöjar att han gillar rappmusik och fotbollslaget Real Madrid.

Samtidigt vittnar den om att han radikaliserades efter att han 2011 flyttade från hemstaden Gaafour i nordvästra Tunisien för att studera till ingenjör på universitetet i Kairouan, drygt tio mil söder om Tunis.

”Måste ha kidnappat hans hjärna”

Under framför allt det senaste året ska 23-åringen ha börjat lägga upp videoklipp och texter med islamistiska budskap i sociala medier, rapporterar brittiska The Telegraph. Där ska han också ha uttryckt stöd för terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Tidningen uppger att Saifeddine Rezgui på nyårsafton skrev: ”Må Gud ta mig från denna orättvisa värld och fördärva dess folk och låta dem lida. De kommer bara ihåg dig när de dör”, på Facebook.

Trots det har de som kände 23-åringen svårt att förstå att han ligger bakom massakern i Sousse. Att han var kapabel att utföra dådet.

– Radikaler måste ha kidnappat hans hjärna, säger en granne till hans föräldrar till CNN.

Nya bilder som flera brittiska medier publicerar visar hur den misstänkte terroristen går på stranden med en kalasjnikov i handen. Vittnen har uppgett att han då var ”väldigt, väldigt lugn”.

”Hans mamma är förkrossad”

Både CNN och The Telegraph har intervjuat 23-åringens farbror.

Han berättar att Saifeddine Rezgui gillade att studera och att han gick i dansklasser i skolan.

– Vi blev chockade när vi hörde om detta och såg bilden på honom. Hans mamma är förkrossad, säger farbrodern Ali Al-Rezgui till The Telegraph och fortsätter:

– Jo, han gick till moskéen och bad, men bara som alla andra unga män. Han brukade sedan gå till ett kafé och spela fotboll med sina kompisar. Jag såg honom senast i torsdags och sa hej. Han åkte samma kväll till en kompis hus. Vi visste inte var han skulle, det var inga avsked. Hela familjen är chockad över vad han var kapabel till.

Det är ännu inte fastställt om Saifeddine Rezgui ensam låg bakom terrordådet i fredags eller om det finns ytterligare någon eller några gärningsmän.

Sofia Roström Andersson