23-årig student pekas ut för terrordådet

Publicerad 2015-06-27

Först skrev han ett meddelande på Facebook – sedan riktade han sitt automatvapen mot turisterna.

En 23-årig tunisisk student pekas nu ut som skyldig till terrordådet i Sousse.

Stranden i Port El Kantaoui i tunisiska Sousse var full av turister vid lunchtid i går när en ung man kom gående med ett parasoll i handen.

Under det hade han gömt den kalasjnikov han senare öppnade eld med.

IS tog på sig attacken

I natt tog terrorsekten Islamiska staten, IS, på sig den blodiga attacken, rapporterar flera internationella medier.

"Vår broder, kalifatets soldat Abu Yihya al-Kairouni, nådde sitt mål på hotell Imperial trots säkerhetsåtgärderna", ska IS ha skrivit på Twitter, rapporterar Reuters.

Flera konton på mikrobloggen som uppges vara kopplade IS har också publicerat bilder som sägs visa den misstänkte terroristen, bland annat en där han leende ses posera med två kalasjnikovs.

En säkerhetskälla uppger för Reuters att den misstänkte terroristen egentligen hette Saifeddine Rezgui och att han var en 23-årig ingenjörsstudent.

Hade aldrig rest utomlands

Norska VG rapporterar att Abu Yayha al-Kairouni är ett martyrnamn han fått av terrorgruppen IS, något som i sin tur ska anspela på namnet på staden i vilken han studerar; Kairouan.

Tunisiens premiärminister Habib Essid säger till AP att utredningen hittills visat att 23-åringen kommer från staden Gaafour som ligger en fattig region i Tunisien och att han aldrig rest utomlands. 23-åringen ska ha studerat till elingenjör på universitetet i Kairouan.

Alldeles innan massakern i Sousse ska 23-åringen ha uppdaterat sitt Facebook-konto, uppger tunisiska tidningen Assabah. Han ha skrivit: ”Om min kärlek till jihad är ett brott, ska världen få se att jag är kriminell".

Blodigaste dådet någonsin

Efter dådet sköts den misstänkte terroristen ihjäl av polis. Bilder från turistorten visar hans blodiga kropp liggande på gatan i närheten av strandhotellet Imperial Marhaba. Övervakningssbilder som togs strax innan han sköts ihjäl visar hur 23-åringen går runt på gatorna vid hotellet i jakt på fler offer, skriver VG.

Även om det mesta tyder på att 23-åringen var ensam gärningsman finns bilder som visar hur en annan man grips av polis strax efter dådet. Vittnesuppgifter gjorde i går också gällande att det var fler gärningsmän.

Terrordådet mot Sousse i går är det värsta i Tunisien någonsin. I mitten av mars dödades 22 personer i en attack mot ett museum i Tunis. Enligt AP väntas dåden bli ett hårt slag mot turismen i landet, något som står för nära 15 procent av Tunisiens BNP.

Sofia Roström Andersson