Utklädd till polis misstänks för fem våldtäkter

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-31

En svensk man misstänks för att ha våldtagit fem prostituerade i Norge.

41-åringen ska ha låtsas vara polis – beväpnad med pistol.

– Han nekar till våldtäkt, han ville hjälpa kvinnorna, säger mannens advokat Knut Lerum till Aftenbladet i Stavanger.

Den 41-årige svenske lastbilschauffören greps den 6 mars i år och har suttit häktad i Åna sedan dess. Han är misstänkt för att ha våldtagit fem prostituerade kvinnor i Sörlandet och Östlandet - och utgett sig för att vara polis.

– Än så länge så misstänker vi att den åtalade har våldtagit fem kvinnor. Miljön han rört sig i är en miljö där man vanligtvis inte går till polisen för att anmäla övergrepp. Efterforskningarna har varit krävande, säger åklagaren Karen Mörk till Aftenbladet i Stavanger.

Erkänner – och nekar

Mannen har erkänt att han haft sexuellt umgänge med två av kvinnorna, men menar att det skett med samtycke.

– Min klient nekar till våldtäkt. Han säger däremot att han försökt att stötta och hjälpa dessa kvinnor, säger 41-åringens försvarsadvokat Knut Lerum till Aftenbladet.

Enligt mannen, som är gift och inte ska ha dömts för något liknande fall i Sverige, ska han ha försökt sätta dit kvinnornas hallickar.

– Min klient har sagt att han vill komma åt männen bakom prostitutionen. Han skulle vila nysta upp i miljön och ge hallickarna en varning, säger Knut Lerum.

Utreder i Norge

För att lättare få information om dessa män från kvinnorna så ska mannen ha tagit på sig polisuniform – och burit pistol för att se äkta ut.

– Han har velat få reda på vem människohandlarna är och vad de gör annars. Pengarna från prostitution är svarta. Min klient ville ta reda på hur hallickarna tvättar sina pengar, säger Knut Lerum.

Karen Mörk säger att utredningen, som snart är klar, endast sker i Norge. Men enligt den norska tidningen har polisen flera prostituerade blivit hämtade från Tyskland för att förhöras. Aftenbladet skriver att polisen ska ha lyssnat av den misstänkte svenskens telefon.

Följ ämnen i artikeln