Björklund: Nyval hotar före jul

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-07

KD kan bryta DÖ ”Beredd att ta strid”

Folkpartiledaren Jan Björklund.

På fredag kan Kristdemokraterna avgöra decemberöverenskommelsens öde.

Det får Folkpartiets ledare att varna för nyval.

– Jag är beredd att ta ett nyval snabbt, säger Jan Björklund till Dagens Industri.

Kristdemokraternas riksting väntas bli en duell. I ena ringhörnan står de som vill behålla DÖ – med partiledaren Ebba Busch Thor i spetsen. I andra ringhörnan står de som vill riva upp överenskommelsen – ledda av ungdomsförbundets Sara Skyttedal och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

Sara Skyttedal laddade häromdagen upp en bild på en champagneflaska på sin instagram. Under bilden fanns texten: ”Där står den och längtar till fredag. Hejdå decemberöverenskommelsen!”

En rad tunga partidistrikt har uttryckt vilja att lämna DÖ.

Anders Andersson, ordförande i Kalmar län sa till exempel att han ”reser sig som Nils Dacke” och är beredd att ta strid med partiledningen.

”Beredd att ta nyval – snabbt”

Turbulensen i Kristdemokraterna får nu Folkpartiledaren Jan Björklund att varna för nyval.

– Om något parti lämnar överenskommelsen går Sverige till ett snabbt nyval, säger han till Dagens Industri.

När KD på fredag röstar om överenskommelsen kan det gå på två sätt. Om partiledningen, som är för, förlorar, då fattar KD som parti beslut om att lämna överenskommelsen och därmed faller hela pakten, enligt Jan Björklund.

En liten tuva välter i så fall ett väldigt stort lass.

– Alliansen har träffat överenskommelsen med de rödgröna så om någon hoppar av fungerar det inte. Jag är beredd att ta ett nyval snabbt, säger Björklund.

”Fler och fler vill bryta den”

Enligt Dagens Industri är det dock i nuläget bara är 6 av 26 distrikt – och inget av de större – som vill riva upp DÖ. Trots det tror motståndarsidan att de har en chans att riva upp överenskommelsen.

– Fler och fler vill bryta den, det känns som att det kommer bli väldigt jämnt, sa Norrbottens vice ordförande Anette Asplund i går. Norrbotten är ett av de distrikt som vill riva upp DÖ.

Decemberöverenskommelsen innebär att oppositionen lägger ner sina röster i stället för att rösta emot regeringens budget, så att inte Sverigedemokraterna blir tungan på vågen.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder