Vild protest mot KD-ledningen

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-06

"Reser mig som Nils Dacke"

Ebba Busch Thor pressas om Decemberöverenskommelsen.

Inför KD:s riksting i helgen gör flera distrikt uppror och kräver att pakten rivs upp.

– Jag reser mig som Nils Dacke och är beredd att ta striden, säger Anders Andersson, ordförande i Kalmar län.

Missnöjet mot Decemberöverenskommelsen (DÖ) pyr ute i de kristdemokratiska distrikten. När 274 ombud från hela landet samlas för partiets riksting i Västerås är frågan glödhet.

– Fler och fler vill bryta den, det känns som att det kommer bli väldigt jämnt, säger Anette Asplund, vice ordförande i Norrbotten, ett av de distrikt som vill riva upp DÖ.

Beredd att ta striden

Hon får medhåll från Anders Andersson, tidigare riksdagsledamot, nu ordförande i Kalmar län. Huvudargumentet är att man anser att Stefan Löfvens regering har svikit överenskommelsen genom att föra en vänsterpolitik som oppositionen inte kan påverka.

– Det politiska arbetet och den politiska debatten förlamas. Vanliga medborgare känner en enorm frustration över Decemberöverenskommelsen, säger han.

Ingen av de distrikt Aftonbladet har pratat med är beredda att sträcka ut en hand till SD. Att riva DÖ ses snarare som en principfråga. Så länge Allianspartierna lägger fram enskilda budgetmotioner kommer regeringens budget ändå att gå igenom.

– Allianspartierna bör samla sig för ett agerande hösten 2017 och visa på ett alternativt budgetförslag, som också tvingar ut Sverigedemokraterna på banan och talar om vad de egentligen vill, säger Anders Andersson.

En frustration inom partiet

Enligt Dagens Industri är det i nuläget bara är 6 av 26 distrikt - och inget av de större - som vill riva upp DÖ. Anders Andersson tror ändå att partistyrelsen kan röstas ner.

– Dackeupproret mot överheten är historiskt känt. Jag reser mig som Nils Dacke och säger att jag är beredd att ta striden - för ett öppet politiskt samtal i landet, säger Anders Andersson.

Även ungdomsförbundet KDU har profilerat sig som starka DÖ-motståndare. Ordförande Sara Skyttedal väntar sig en rafflande omröstning.

– För mig är det uppenbart att om ett parti vill vara den raka högern i svensk politik så kan man inte ha näven bunden av Decemberöverenskommelsen.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson stämmer också in i kritiken.

– Det är välkänt att jag inte är för DÖ. Nu ser vi en frustation i partiet, en frustation som växer. Jag tycker inte det är särskilt förvånade, säger han.

Partistyrelsen står bakom

Flera som Aftonbladet talat med nämner även Nato-frågan som en stridsfråga. Partistyrelsen vill att Sverige söker medlemskap i försvarsalliansen - andra har en helt annan åsikt.

– Det finns inte på kartan att ett medlemskap är möjligt om inte Socialdemokraterna är med. Därför tycker vi att man ska ta fram ett underlag där man ser för- och nackdelar med ett medlemskap där även Socialdemokraterna är med, säger säger Torsten Larsson, ordförande i Dalarna.

Även frågorna om homoadoptioner och samvetsfrihet väntas bli heta.

Trots det växande motståndet mot Decemberöverenskommelsen är Ebba Busch Thors linje tydlig:

– Decemberöverenskommelsen är det sätt vi har att hantera det mycket svåra parlamentariska läge vi har i dag. Därför har vi i partistyrelsen beslutat att föreslå att partiet ska stå bakom den, säger hon.

KD:s riksting inleds på torsdag och pågår till på söndag.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder