Mattias Karlsson: Vår retorik inte uppviglande

Uppdaterad 2015-10-28 | Publicerad 2015-10-25

Kent Ekeroth talade nyligen inför bland annat uniformerade nazister om en stubin som höll på att brinna ut och att det sedan kommer smälla.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson tycker inte att partiets retorik kan influera våldsverkare.

– Ansvaret ligger på den som utför en gärning, säger han i SVT:s Agenda när han får frågor om de rasistiska morden vid attacken mot en skola i Trollhättan.

Mattias Karlsson inledde i programmet med att kommentera den rasistiska attacken mot Kronans skola i Trollhättan i torsdags.

– Det är fruktansvärt. Jag har själv barn i skolåldern och när man tänker på att föräldrar skickar barn till skolan och sedan aldrig får se dem igen, det är ofattbart.

SVT: Men kan er alarmistiska retorik ge stöd till vissa våldsbenägna personer?

– Jag tycker det är en märklig och farlig utgångspunkt i debatten om vi låter mördare och våldsverkare få sätta tonen för hur den ska föras, säger Karlsson SVT.

Han säger till Aftonbladet efter sändningen att han tror att de allra flesta som är engagerade i debatten vill väl även om det råder väldiga skillnader i åsikter kring lösningarna.

– Det som oroar mig främst är retoriken på nätet framförallt där man ser hur extrema grupperingar på båda sidor av invandringsdebatten har ett väldigt obehagligt tonläge, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Han säger att alla som deltar i samhällsdebatten har ett ansvar för att bryta det samtalsklimatet.

– Jag tycker att vi kan vara ganska skarpa när vi kritiserar varandra för de politiska förslag som vi står för, men att ha utgångspunkten att min motståndare är en ond människa är en väldigt farlig utgångspunkt, säger Mattias Karlsson.

– Det avhumaniserar människor och riskera i förlängningen att leda till våld.

”Ekeroth har inte uppmanat till våld”

Förra helgen talade partikollegan Kent Ekeroth i Trelleborg. Bland åhörarna fanns uniformerade nazister och den tidigare partiledaren för det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson.

I talet sa Ekeroth att flyktingströmmen innebär undergången för Sverige, att åhörarna utgjorde en spjutspets för att ta tillbaka landet och att det svenska folkets stubin är på väg att brinna ut och det då kommer att smälla.

– Jag har inte hört talet men jag har väldigt svårt att tänka mig, eller jag vet, att Kent Ekeroth inte har uppmanat något att begå våldshandlingar på något sätt, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Han säger att han däremot tycker det är helt okej att säga att ”människor måste engagera sig för en mer ansvarsfull invandringspolitik”.

– När det gäller ekonomin, välfärden och sammanhållningen så håller något på att gå sönder i Sverige i dag och jag är väldigt oroad för samhällsutvecklingen, säger Mattias Karlsson.