Gaddafi kan vara på väg till Burkina Faso

Publicerad 2011-09-06

Gaddafi.

En lång kolonn av libyska militärfordon passerade ökengränsen till norra Niger igår kväll.

Muammar Gaddafi kan snart ansluta.

Burkina Faso har nämligen erbjudit honom asyl.

Upp till 250 bepansrade militärfordon från Libyen anlände till staden Agadez i öknen i norra Niger, eskorterade av nigerisk militär. Det uppger källor i den franska och nigeriska militären till Reuters.

Gaddafi ansluter

Niger gränsar i norr mot Libyen och i söder mot Burkina Faso, och de tror att konvojen är på väg till Burkina Faso som erbjudit Muammar Gaddafi och hans familj asyl.

En nigerisk minister uppger att Muammar Gaddafi inte finns i den konvoj som anlänt till Niger, enligt AFP.

En fransk militärkälla säger att han fått information om att Muammar Gaddafi och hans son Saif al-Islam eventuellt överväger att ansluta sig till kolonnen, skriver TT.

Är nog i Libyen

Men det fanns inga tillförlitliga uppgifter om var Gaddafi befinner sig. Hans talesman Musa Ibrahim sade till den syriskägda tv-kanalen Arrai att Gaddafi finns i Libyen, mår bra och är vid gott mod.

– Han finns på en plats som inte kommer att nås av dessa utbrytargrupper, svarade Ibrahim på en fråga om den libyske ledaren som tvingats bort från Tripoli av rebellerna, enligt Reuters.

Talesmannen sade att Gaddafis son Saif al-Islam också finns i Libyen och flyttar runt från plats till plats.

Gå in i Bani Walid

Utanför oasen Bani Walid, ett av Gaddafilägrets sista fästen, har rebellarmén börjat uppföra ett fältsjukhus, ett tecken på att de förbereder sig för en längre belägring.

Rebellerna har tidigare uppgett att de lokaliserat Gaddafi till Bani Walid och har i en vecka förhandlat med stadens ledare om att få gå in i ökenstaden.

I dag uppger tv-kanalen al-Jazira att de kommit överens. De libyska rebellerna får gå in i Bani Walid på onsdag, utan strider.

Följ ämnen i artikeln