Besvikelse på rymdvaka i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-08

Tunga suckar kunde höras på rymdvakan på Kulturhuset i Stockholm när det stod klart, strax före start, att Christer Fuglesangs rymdfärd blivit uppskjuten.

- Nej, vad himla trist, sade flera som suttit och väntat på uppskjutningen ända sedan klockan nio på kvällen.

Den franske astronauten Jean-Francois Clervoy, speciellt inbjuden för kvällen, skyndade sig dock att påpeka att det som hänt är något helt normalt. En mycket stor andel av alla färder med rymdfärjorna har blivit försenade, ibland kraftigt försenade.

- Det är ingen som helst fara för att Christer inte kommer iväg om några dagar. Så länge det bara är vädret som krånglar finns det ingen anledning till oro, sade han till den trötta församlingen.

Han berättade att han själv varit med om att få starten uppskjuten 13 gånger i rad. Ändå var han säker på att skulle komma iväg - vilket han också gjorde på det fjortonde försöket.

- Christer och de övriga tar det säkert med ro. De är tränade för detta, sade han.

"Antiklimax"

Men Clervoy kunde inte helt få bort den besvikna stämningen. Därtill var förväntningarna alltför hårt uppskruvade.

- Det är en antiklimax, inget snack om det, sade Thorvald Larsson från svenska Rymdstyrelsen.

- Lite synd är det med tanke på hur många som kom hit till vakan. Nästa gång lär det inte bli lika många som kommer. Det blir väl i huvudsak de riktiga rymdentusiasterna som jag själv.

Han är, liksom Jean-Francois Clervoy, övertygad om att Christer Fuglesang kommer iväg om ett par eller några dagar.

- De har gott om tid på sig. Man kan tycka att amerikanernas säkerhetsmarginaler är överdrivna, men det är viktigt att inte ta några chanser. Och för Christer och de andra i besättningen är det säkert en bra erfarenhet.

Läs mer

Roland Johansson/TT

Följ ämnen i artikeln