Efter kaoset: Deras förtroende störtdyker

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-09

Efter regeringskrisen – nu rasar väljarnas förtroende för de rödgrönas partiledare.

Mest tappar Åsa Romson – med 13 procentenheter.

– Regeringen har misslyckats med att få igenom sin politik. Det är vad som har hänt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Aftonbladets opinionsundersökning Sverige Tycker undersökte väljarnas förtroende för de olika partiernas ledare under hela valrörelsen.

I den senaste, publicerad tre dagar före valet, uppgav 49 procent att de hade stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven.

Nu, 85 dagar och en regeringskris senare, har förtroendet rasat med 10 procentenheter.

Samma sak gäller för ­Miljöpartiets språkrör: 40 respektive 31 procent av de tillfrågade uppgav den 11 september att de hade

stort eller mycket stort förtroende för Åsa Romson och ­Gustav Fridolin.

Motsvarande siffror i dag är 30 och 18 procent.

– Ska man äska orsak är det nog regeringskrisen som ligger bakom det här. Det är inte så mycket annat som har hänt. Regeringen har misslyckats med att få igenom sin politik, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

”Har gått i stå”

Även Vänsterpartiets J­onas Sjöstedt rasar i förtroendeligan, från 37 till 30 procent.

Jonas Hinnfors nämner besvikna rödgröna väljare som en möjlig orsak till tappet.  

– Det fanns säkert väldiga förhoppningar, som nu har gått i stå. Regeringen har misslyckats med att få igenom budgeten, misslyckas med samarbete och tvingats utlysa ett extraval. Det är klart att man är besviken, säger han.

Bland Alliansens partiledare ligger förtroendet dock kvar på liknande nivåer som före valet.

Störst är förtroendeökningen för Centerpartiets Annie Lööf som ökar från 26 till 35 procent.

– I avsaknad av Reinfeldt har Lööf kunnat ta mer plats, i alla fall tillfälligt. Moderaterna har gjort ett dåligt val och Reinfeldt har avgått. Då lämnas fältet ­öppet för de andra, säger Hinnfors.

”Väldigt starkt stöd”

Samtidigt uppger 33 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för Anna Kinberg Batra, som väntas föreslås som ny partiledare för Moderaterna i morgon. Bland de tillfrågade, som identifierar sig som moderater, får Kinberg Batra dessutom höga förtroendesiffror.

– Att hon har ett så pass stort förtroende innan hon är vald är ett väldigt starkt stöd. Det har funnits funderingar om hon var rätt i de egna leden. Men det här tyder på att hon har nått fram, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

När det kommer till det andra nya namnet i undersökningen, SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson, uppger 14 procent av de tillfrågade att de känner stort eller mycket stort förtroende. Men 61 procent av de tillfrågade uppger samtidigt att de har litet eller inget förtroende alls för Karlsson.

Förtroendet  för Jimmie Åkesson ökar, trots sjukskrivningen: 23 procent av de tillfrågade uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. Det kan jämföras med 16 procent dagarna före valet.

– Man ska komma ihåg att SD var det enda parti som verkligen gick framåt. Åkesson kan nog, i väljarnas ögon, vara den som klarade av att ta partiet framåt. Trots att han är sjukskriven är han ju fortfarande partiledare, säger Hinnfors.

”Bör inte jubla”

Samtidigt konstaterar han att siffrorna kan ändras, snabbt.

– Historiskt kan man se att även en partiledare som har högt förtroende kan få dåliga valresultat – och tvärtom. Reinfeldt hade historiskt höga siffror, ändå tappade Moderaterna som parti. Man bör varken jubla eller vara dyster som partiledare.

Anmäl dig till Sverige tycker!

Vill du också vara med i Schibsted/Inizios opinionspanel? 

Här kan du anmäla dig!

http://survey.schibsted.se/scripts/DubInterviewer.dll/Frames?Quest=4&Site=www.aftonbladet.se