Ingen kritik mot Migrationsverket

Publicerad 2012-09-27

Migrationverkets rättschef Mikael Ribbenvik och generaldirektören Anders Danielsson.

Migrationsverket kunde pusta ut efter mötet med riksdagens socialförsäkringsutskott.

Ingen ledamot i utskottet ville längre kritisera Migrationsverket:

– Så vitt jag kan se har Migrationsverket agerat utifrån den lag som finns, sade utskottsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S).

Haddile.

Före mötet på torsdagsförmiddagen sade både Maria Ferm (MP) och Kurt Kvarnström (S) att de var tveksamma till verkets agerande i flera fall, exempelvis fallet med Haddile. Men efter den slutna utfrågningen tonade Maria Ferm ner kritiken:

– Utskottet har inte mandat att säga si eller så till Migrationsverket. Men visst är det så att de kan arbeta med uppföljningen när misstag begås, så att det inte händer igen. Sådana riktlinjer har vi diskuterat, sade Ferm.

”Krävt förändringar”

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson hävdade att han inte fått någon kritik under mötet:

– Vi har inte blivit recenserade på något sätt. Utskottsledamöterna har ställt frågor för att få information.

Utskottsledamöterna var efter mötet mest intresserade av att försvara eller kritisera utlänningslagen:

– Så vitt jag kan se har Migrationsverket agerat utifrån den lag som finns. Då blir det upp till riksdagen att ändra de lagar som vi ser ett behov av. Vi har från Socialdemokraterna krävt att förändringar behöver genomföras, inte minst när det gäller reglerna kring särskilt ömmande omständigheter, sade Fredrik Lundh Sammeli.

”Lagen inte som den ska”

Folkpartiets ledamot Ulf Nilsson ville både ha en förändring av reglerna kring särskilt ömmande omständigheter och en ändring så att FN:s barnkonvention blir svensk lag. Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ville inte heller kritisera Migrationsverket utan sade:

– Min främsta kritik ligger egentligen i att lagen inte är som den ska.