AFTONBLADET AVSLÖJAR: Tog med sig makarna på jobbresorna

Publicerad 2014-05-17

De tre riksdagsledamöterna åkte på tjänsteresa till Sydafrika där de besökte djurparker och kända utflyktsmål.

Tillsammans med sina respektive.

– Vi ledamöter är borta väldigt mycket hela tiden. Kan man då göra en sådan här kombinerad studieresa och social resa så är ju det jättejättebra, säger Solveig Zander (C).

I början av oktober förra året gjorde de tre C-ledamöterna Ola Johansson, Solveig Zander och Göran Lindell med sina respektive en studieresa till Sydafrika.

De uppgav att de bland annat skulle studera bostadsbyggande och situationen för dem som arbetar i vinindustrin.

Solveig Zander berättar för Aftonbladet att hon tog med sig sin make dels för det politiska livet intresserar honom, dels för att få umgås.

Lade ut turistbilder

Paren checkade in på Protea hotel Sea Point i Kapstaden och var lediga första dagen. I programmet för andra dagen står det: "Besök på Godahoppsudden, Taffelberget etc.".

Att de tre ledamöterna tog med sig sina partners var ett gemensamt beslut, för att det inte skulle bli orättvist.

– Och det var ju också för att de skulle ha någon att vara med när vi hade våra program, säger Solveig Zander.

Solveig Zanders make har lagt ut en bild på Facebook på paret när de står vid Godahoppsuddeskylten. Han har också tagit turistbilder och lagt ut från andra sevärdheter.

Flera dagar följde sedan med en blandning av guidade turer och möten med politiker och besök på sociala projekt.

Gick på djurpark

Paren fick också gå på djurpark, Drakenstein Lion Park, och när de var ute och bilade mötte de en struts på mycket nära håll som också dokumenterades på en videofilm.

"Det är lördag och i morgon ska vi riksdagsledamöter åka hem till Sverige. Det har varit omtumlande, såklart och roligt, framförallt att ha med kollegorna Göran och Solveig", skrev Ola Johansson på sin blogg om den tio dagar långa resan.

Politikerna fick flygresor, guider och traktamenten betalade av staten. För hotellrummen gjordes ett avdrag på 25 procent för makarna.

Solveig Zander betonar att resan inte var en semester. Samtidigt ställer hon sig kritisk till medtagandet av partners på tjänsteresa.

– Jag tycker inte att det är rimligt att man gör det. Min man följer inte ens med till Almedalen för att han inte tycker att det är så roligt att offra en semestervecka och ändå inte få träffa mig. Han vill att vi ska vara lediga tillsammans.

Var ni då lediga tillsammans i Sydafrika?

– Nej, nu var vi inte det. På gott och ont, kan jag säga. Alltså, det är ingen bra grej. Det är det inte.

Varför tycker du inte att det är en bra grej?

– Man är ju inte ledig. Jag jobbar ju när jag är borta. Vi tycker väl båda två att det är bättre om vi är lediga tillsammans. Så det är ingen bra grej, men i det här sammanhanget så gjorde vi det och det var en engångsföreteelse från vår sida, kan jag säga.

Skulle du inte kunna tänka dig att ta med din partner på en tjänsteresa igen?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.