Bron över floden Irpin

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-08

Bron över floden Irpin har blivit en av de starkaste symbolerna för kriget i Ukraina.

Civilbefolkningen har gömt sig under resterna av den för att undkomma artillerield innan de bärandes på det de kan korsar floden på improviserade broar för att komma i säkerhet.

Här är berättelsen om bron som kommit att visa krigets desperation.

I takt med att den ryska militären närmar sig Kiev flyr invånare i staden Irpin, som ligger två mil norr om huvudstaden, söderut.

Staden med cirka 60 000 invånare har de senaste dagarna varit en av städerna i krigets frontlinje – kraftiga strider har pågått och det har rapporterats om många civila dödsoffer. Även barn.

– Framför mina egna ögon såg jag två små barn och två vuxna dö, säger stadens borgmästare Oleksandr Markushyn.

30 procent av staden uppges vara under rysk kontroll och i takt med att striderna intensifieras försöker tusentals desperat lämna. Men flykten försvåras då vägen till Kiev ligger på andra sidan av Irpin-floden och den stora bron som tidigare varit vägen över har sprängts i bitar.

Nu sprider sig bilder när tusentals ukrainare försöker korsa floden Irpin över resterna av den sprängda bron över världen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var det ukrainarna själva som sprängde bron för att försvåra för den ryska armén att ta sig till huvudstaden.

Men det har nu i sin tur försvårat för de som nu försöker fly.

Bilder och filmer från Irpin visar hur civilbefolkningen trängs under resterna av bron för att undkomma artillerielden i väntan på att de ska korsa floden på improviserade broar byggda av bråte.

Mammor som hårt håller sina barn i famnen när de balanserar över vattnet.

Gamla kvinnor och män som tar varandras händer för att inte ramla i.

Soldater som istället för att strida försöker hjälpa livrädda människor över floden.

Människor som bär sina husdjur över det bruna, strömmande vattnet.

En av de som i måndags tog sig över floden var Galya Fedorchuk som till Reuters berättar att det pågick beskjutning mot staden när hon flydde.

– Ryssarna sköt mot hus och folk. En kvinna och ett 13-årigt barn dog. En del personer är kvar. Det är skrämmande. Det är ett krig, det är fascism, det är ett folkmord som pågår av hela Ukraina, sa hon.

Ukrainska soldater hjälper en man i rullstol att fly över floden i Irpin.

Följ ämnen i artikeln