USA: Iran har fått ett seriöst förslag

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2021-04-10

Irans representant hos Internationella atomenergiorganet (IAEA), Kazem Gharib Abadi, vid förhandlingarna i Wien.

USA säger sig ha lagt fram "mycket seriösa" förslag till Iran på hur kärnenergiavtalet ska kunna återupplivas. Under veckan har indirekt samtal mellan Iran och USA förts i Wien och förslagen ska vara ett resultat av dessa förhandlingar.

USA väntar nu på att Iran ska visa att man menar allvar med samtalen, säger en amerikanska statstjänsteman.

– USA har lagt fram en mycket seriös idé och visat att vi menar allvar med avsikten att hitta en samstämmighet med Iran, om Iran vill hitta en samstämmighet, sade landets sändebud i Wien till den samlade presskåren när samtalen bröts för helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA:s delegation säger sig nu vilja se liknande ansträngningar från Irans sida.

– Vi har sett några tecken på det, men definitivt inte tillräckligt. Det finns fortfarande frågetecken om huruvida Iran vill... har den den pragmatiska inställningen som USA har intagit för att på nytt uppfylla sina skyldigheter enligt avtalet, säger USA:s sändebud.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Irans och USA:s delegationer är oense om vilka sanktioner som USA borde lyfta för att Iran ska vara villigt att återuppliva kärnenergiavtalet. Teheran har krävt att alla sanktioner som USA:s förre president Donald Trump införde ska tas bort, vilket Washington motsätter sig.

Avtalet från 2015 syftar till att hindra Teheran att skaffa kärnvapen, men USA:s förre president Donald Trump lämnade överenskommelsen 2018. Hans efterträdare Joe Biden vill blåsa nytt liv i avtalet, och i veckan skickade han en delegation till Wien för en ny samtalrunda. Förhandlingarna fortsätter nästa vecka.