Nu slår blixthalkan till: ”Bara dubbdäck som biter”

Publicerad 2023-12-28

En förrädisk blixthalka lägger sig nu över delar av Sverige.

När vädret slår om riskerar vägarna att bli glashala.

– Om man är osäker så är det bättre att vänta med sin resa, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

Trafikanter i stora delar av Svealand och Götaland vaknade i morse till ymnigt och stökigt snöoväder. Plogbilar har kört skytteltrafik och flera singelolyckor inträffat.

– Det har varit besvärligt på sina håll men det har faktiskt varit mest avåkningar och vi har klarat oss från några allvarligare olyckor. Det är ju vinter och folk verkar vara medvetna om det dåliga väglaget och sänker hastigheten, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Men nu dras mildare luft in och ett väderomslag riskerar att ställa till det i trafiken under torsdagseftermiddagen och kvällen.

– Det har ju kommit snö som ska övergå till regn i och med det milda vädret. När det kommer regn på den kalla vägbanan kan det börja smälta och där under ligger det is. Det kan göra att det blir väldigt halt, säger hon.

Två gula varningar för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i östra Svealand och det kan även förekomma underkylt regn. Den gäller från eftermiddagen fram till klockan 20.00 i kväll enligt nuvarande prognos.

Även norra Bohuslän, Dalsland och sydligaste Värmland varnas för plötslig ishalka, men den börjar gälla först 22.00 på torsdagskvällen och håller i sig till klockan 12.00 på fredagen.

– Anpassa körningen och se över däcken. På isiga vägar är det bara dubbäck som biter, till skillnad från andra väglag då vilka vinterdäck som helst funkar. Det kan ju gå att köra med dubbfria, men man måste ta det försiktigt. Samtidigt är det så att om man kör för långsamt så kanske man inte kommer iväg så man bör hålla en jämn hastighet, säger hon.

Trafikverket varnar för ishalka i stora delar av landet, under onsdagskvällen.

”Kör smart”

Som vanligt är uppmaningen vid besvärligt väglag att hålla avstånd, vilket är ännu viktigare vid ishalka.

– Särskilt vid korsningar där det är halt. Ha god marginal och om du är på väg in i en korsning tänk inte att du ska skynda dig och hinna före. Om du bränner på för snabbt kanske du får sladd, och om du bromsar sent kanske du inte får grepp och åker rakt ut i korsningen. Kör smart och ta inga onödiga risker, säger Felicia Danielsson.

Trafikanter uppmanas välja så stora vägar som möjligt, eftersom det är de som prioriteras i snöröjning och halkbekämpning.

– Om man fastnar på en mindre väg kan man inte räkna med att få snabb hjälp därifrån. Om du har däck som är dubbfria eller slitna så kanske du inte ska ut på vägnätet, säger hon.

Är det läge att ställa bilen?

– Det är svårt att säga eftersom väder är så lokalt och svårt att veta var det kommer snö eller regn eftersom temperaturerna kan skifta på bara ett par kilometer. Man får göra sin egen bedömning, men om man är osäker så är det bättre med att vänta med sin resa. Ofta har man ju den möjligheten, säger hon.

Följ ämnen i artikeln