Amerikanska B52-bombplan övar på låg höjd över Stockholm

Publicerad 2022-09-02

Flera amerikanska bombplan av typen B-52 flyger just nu på låg höjd över Stockholmsområdet.

Flygningen är en övning som utspelar sig bland annat över slottet och regeringskvarteren.

– Den här övningen visar på hur starka vi är tillsammans, säger Therese Fagerstedt på Försvarsmakten.

Övningen är en av flera som genomförts på svenskt territorium på senare tid – och är en del av USA:s löfte om att visa närvaro under Sveriges Nato-process.

Planen flög vid lunchtid på låg höjd över Kungliga slottet och regeringskvarteren efter att ha flugit över södra Sverige.

– De kommer att öva tillsammans med Jas 39 Gripen och kommer att kunna flyga ganska lågt över Kalmar, Ölandsområdet men också Stockholm. De kommer att kunna synas och höras men de är inte matade med någon ammunition och det föreligger ingen fara för allmänheten om någon skulle bli orolig, säger Therese Fagerstedt.

Blivit normalbild

Planen flyger tillsammans med svenska Jas 39 Gripen under övningen.

– Sverige har återkommande den här typen av samarbete i luften och det är en återkommande övningstyp. Det är inte heller så många veckor sedan vi hade en sådan här övning senast, det har blivit mer och mer normalbild i svenskt luftrum, säger Therese Fagerstedt.

För dryga två veckor sedan genomfördes en övning då amerikanska B52:or leddes av svensk militärpersonal in över skjutfältet Vidsel i Lappland och fällde skarpa bomber, vilket inte skett tidigare inom det svensk-amerikanska samarbetet.