Exotiska brunsulan åkte finlandsfärja – dog av fiskekrok

Uppdaterad 2023-08-09 | Publicerad 2023-08-08

Brunsula. Arkivbild.

Sveriges ornitologer flockades i Värtahamnen under tisdagen.

Orsaken var den sällsynta brunsulan som liftat med en finlandsfärja.

Men nu har den exotiska fågeln dött – av en fiskekrok.

På en av finlandsfärjorna som kom till Värtahamnen under tisdagen fanns en ovanlig fripassagerare. En brunsula. Fågeln finns vanligtvis runt Röda havet och i Västindien, men nu hade den förvillat sig norrut.

– Många av de här havslevande fåglarna är jättebra på att flyga långa sträckor när de bara letar efter mat, förklarar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet, för TT.

Den sågs först i Finland när den landade på en kustbevakningsbåt utanför Helsingfors.

– Den hade aldrig setts i Finland tidigare och den har bara setts i Sverige en gång tidigare, säger han.

”Busväder”

Därifrån gav den sig ut över Östersjön och landade på en Finlandsfärja.

– Då sågs den där på kvällen på båten som var på väg mot Stockholm. Och då var det busväder så den tyckte att det var skönt att sitta på en båt i stället för att flyga, säger Didrik Vanhoenacker.

Kraftig och vass: ”Plättlätt”

Den fångades in av fågelskådare Peter Bergman som berättar om kampen för P4 Stockholm.

– När jag kommer fram står den och flaxar lite med vingarna Jag gick fram och tog tag i näbben som är jättekraftig och väldigt vass. De kan i bland få för sig att picka ut ögonen på saker och ting. Så det var jag lite försiktig med då. Men det var plättlätt att fånga in fågeln.

Dog under natten

Den vilsna Brunsulan var ”mager och lite skruttig” när den kom i land och möttes av flera fågelskådare som rest till Stockholm för att få en skymt av den långväga gästen.

För att den skulle kunna återhämta sig togs den om hand av Stockholms Viltfågelrehab. Som upptäckte att fågeln inte bara var trött av den långa flygturen. Det var något annat.

– Vi gav den mat och lät den vila. Efter ett tag märkte vi att den blev sämre. Då gick vi upp och tog en röntgenbild på den. Där hittade vi en fiskekrok i tarmkanalen. Tyvärr satt den så pass djupt att vi inte kunde operera, säger han till P4 Stockholm.

Brunsulan dog senare under kvällen.

Fågeln, som bara setts en gång tidigare i Sverige, reste till Stockholm på på en Finlandsfärja. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln