SD:s vitbok dröjer – presenteras efter EU-parlamentsvalet

Publicerad 2024-02-21

Sverigedemokraternas vitbok ska lägga korten på bordet om partiets historia. Projektet är försenat och nu är det inte längre troligt att vitboken släpps före EU-parlamentsvalet i sommar.

– Tanken var att det skulle komma tidigare, men det har blivit försenat, säger Martin Kinnunen, som ansvarar för projektet.

Vid årsskiftet skulle Sverigedemokraterna ha tagit emot manuset till partiets vitbok av författaren Tony Gustafsson.

Men projektet har försenats kraftigt och nu är det inte sannolikt att partiet kommer att presentera vitboken före EU-parlamentsvalet i juni, enligt SD-toppen Martin Kinnunen, som ansvarat för projektet från partiets håll.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det här förmodligen drar ut på tiden till juli, säger Martin Kinnunen.

Tony Gustafsson, fd universitetslektor vid Uppsala universitet och författare av SDs vitbok.

”Etnonationalistiskt parti”

Tony Gustafsson skriver i ett sms till Aftonbladet att han siktar på att lämna in manuset till partiet i mars. Personliga skäl ska ligga bakom förseningen.

I augusti kunde Aftonbladet rapportera att vitboken snart skulle vara klar.

Då sa författaren att den andra delen av vitboken behandlar tiden då SD-ledaren Jimmie Åkesson gick med i partiet. De första spåren som Tony Gustafsson hade hittat av Åkesson var omkring 1995.

– Det var ett väldigt tydligt etnonationalistiskt parti med en väldigt sträng uppfattning om vad en svensk var och vad svenskhet var. Idén är att utomeuropeiska invandrare utgör ett hot på etniskt grundval och att de personerna inte kan bli svenskar helt enkelt, sa Tony Gustafsson till Aftonbladet då.

En sverigedemokrat på en demonstration 1997.

”Ligger nog några månader bort”

Förutom förändringen av tidsplanen har projektet också blivit mycket större än tidigare väntat.

Den första delen av vitboken, som släpptes i juni 2022, var relativt kort. Enligt Martin Kinnunen är den andra delen mycket mer omfattande.

– Det ska ju vara författat en bra bit över 500 sidor, vilket är ungefär dubbelt så långt som vi hade tänkt när vi beställde produkten, säger han.

Martin Kinnunen säger vidare att partiet, enligt avtal med författaren, inte får ändra något i innehållet. Däremot kommer partiet att skriva ett förord till texten. Ett organiserat släpp av vitboken ska sedan genomföras.

– Men vi ligger nog några månader bort i alla fall, det är min gissning, säger Martin Kinnunen.

– Tanken var att det skulle komma tidigare, men det har blivit försenat.

Jimmie Åkesson (SD).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.