15-åring sköts ihjäl i Skogås – 16-årig skytt döms för mordet

Tonåringen får sluten ungdomsvård för mordet på sushirestaurangen

Publicerad 2023-11-16

Den 15-årige pojken sköts ihjäl inne på en sushirestaurang i Skogås centrum.

Nu döms en 16-åring till fyra års sluten ungdomsvård för mordet.

”Han har agerat med uppsåt att döda”, skriver domstolen.

Samtidigt frikänns flera andra åtalade.

Den 15-årige pojken sköts i huvudet en kväll i slutet av januari i år. Mordet tros vara en del av det pågående gängkriget i Stockholm. Södertörns tingsrätt anser att det inte råder några tvivel om att den åtalade 16-åringen avlossade skottet.

”Enligt tingsrättens bedömning kan det genom utredningen uteslutas alternativa scenarier innebärande att någon annan person varit gärningsman. Han har agerat med uppsåt att döda och ska därför dömas för mord”, står det i tingsrättens dom.

Vidare skriver domstolen:

”På grund av det synnerliga höga straffvärdet och brottslighetens allvar och karaktär föreligger synnerliga skäl att bestämma straffet till fängelse. Även med betraktande av NN:s ålder och den omständigheten att någon villkorlig frigivning inte sker motiverar brottet att den slutna ungdomsvården bestäms till lagens högsta möjliga.”

Rådmannen Kian Amraée var ordförande under rättegången.

– Det är beklämmande att det är barn som är inblandade i den här allvarliga brottsligheten. Vi har ju funnit att en 15-åring har mördat en annan 15-åring och det har skett i en gängmiljö. Han har rekryterats och fått det här morduppdraget av andra i gängmiljön, säger han.

16-åringen poserar med sedlar på mobilbilder. Polisen misstänker att han fått pengarna i ersättning för mordet.

Flera frikännanden

Utredarna misstänker att den dödade pojken var på plats vid en skjutning riktad mot gängledaren Rawa Majids pappa en dryg vecka innan dådet i Skogås. Mordet misstänks vara en hämndaktion.

Totalt var tio unga män åtalade. Bland dem fanns 22-årige Ibou Badjie, som i våras dömdes till 16 års fängelse för att ha beordrat barn att mörda på uppdrag av Rawa Majid och Foxtrotnätverket. Han frias nu helt från misstankarna, som gällde stämpling till mord.

Enligt åklagaren ska Ibou Badjie ha beordrat mordet men tingsrätten gör följande bedömning:

”I chattmaterialet finns inga meddelanden som rör ett beslut att mörda eller hota målsäganden. Tvärtom innehåller chattarna flera frågor.”

Totalt döms sex personer. Fyra frias helt.

  • En 18-åring som var vän med mordoffret och umgicks med honom på den aktuella dagen döms till fängelse i fem år och tre månader för medhjälp till mord. Han var i kontakt med gärningsmannen och gav information om var offret befann sig.
  • En 18-åring döms till fängelse i 13 år och två månader för medhjälp till mord.
  • En 26-åring döms till fängelse i två år och sex månader medhjälp för grovt vapenbrott. Han var även åtalad för medhjälp till mord men frias på den punkten. 
  • En vän till skytten, en 16-åring, döms underlåtenhet att avslöja mord. Straffet blir ungdomsvård. 
  • En 16-åring som stod åtalad för grovt skyddande av brottsling och stämpling till mord frias. 
  • En 18-åring som var åtalad för förberedelse till mord frias.
  • En 18-åring frias för förberedelse till mord men döms för narkotikabrott.
  • En 20-åring frikänns från åtalspunkten medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till mord. 

Försvarsadvokaten: Ett hårt straff

16-åringens försvarsadvokat Björn Sandin är kritisk till den utdömda påföljden.

– Jag kan tycka att det är ett hårt straff för ett barn som är 16 år när man på något sätt inte kompenserar honom för vare sig den långa tid han suttit häktad eller att han inte blivit villkorligt frigiven när han döms till sluten ungdomsvård.

Sandin uppger att han ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas.

Följ ämnen i artikeln