Martin Melin: De som skjuts och skjuter har utländskt påbrå

Publicerad 2024-02-08

Tidöpartierna vill införa visitationszoner i Sverige i vår.

Förslaget har kritiserats hårt, bland annat av DO som ser stor risk för etnisk diskriminering.

Martin Melin (L) håller inte med.

– De ska vara för att förebygga skjutningar och sprängningar. Jag är ledsen att säga det men det skjuts och sprängs inte så mycket på fina Östermalm här i Stockholm, säger han i TV4:s Efter fem.

På torsdagsmorgonen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sitt förslag om att införa visitationszoner.

I korthet handlar det om att polisen ska få kroppsvisitera och genomsöka fordon utan att det finns konkret brottsmisstanke. Däremot måste det finnas saklig grund för visitationer. Det får inte ske på etnisk profilering, men däremot kan en klädstil vara skäl nog för att visitera en person.

Detta ska bara gälla i avgränsade områden – kravet för att zonen ska införas är det pågår ett gängkrig.

Hård kritik: Skadar förtroendet

Kritiken mot förslaget har varit hård. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har rekommenderat regeringen att inte införa dem.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders menar att zonerna ökar risken för diskriminering baserad på etnisk tillhörighet.

Kritiken kommer även från politiskt håll. Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi menar att förslaget kan skada förtroendet mellan polis och medborgare.

– Vi kommer att rösta nej och vi kommer att lägga fram ett eget förslag om att förbättra visitationsmöjligheterna i hela Sverige, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi till Aftonbladet.

Melin: ”Lite fånigt”

Martin Melin, Liberalernas talesperson i polisfrågor, kommenterar kritiken i Efter fem i TV4.

Han säger att lagförslaget inte är diskriminerande mot personer i utsatta områden. Utan att zonerna ska användas där för att det skjuts och sprängs mer där.

– Om vi tittar på de som idag skjuts och skjuter har de utländsk påbrå. Det blir lite fånigt om det bara ska vara rättvist och vi ska ha en visitationszon i något område bara för det, säger Martin Melin.

Enligt honom kommer polisen inte att använda zonerna på fel sätt.

– Under alla mina 33 år som polis har jag stött på poliser som är olämpliga absolut. Men de allra flesta poliserna är fantastiska poliser, goda människor som vill väl.

Följ ämnen i artikeln