Reaktioner på zonerna: ”Som att gå till polisstat”

Publicerad 2024-02-08

Polisen ska få visitera på grund av klädstil.

Den som klär sig ”som en gängkriminell” kan komma att stoppas, enligt Tidöpartiernas förslag.

– Det är att gå från ett demokratisk land till en polisstat, säger Zouhir Belhaj, 43.

Snart ska polisen få kroppsvisitera utan konkret brottsmisstanke. Under måndagsförmiddagen berättade Tidöpartierna att de nu går vidare med förslaget att införa visitationszoner. Det innebär bland annat att en klädstil förknippad med ett kriminellt gäng kan vara skäl nog att visitera en person.

– Alla som bär Guccikopiakepsar är inte gängkriminella men många gängkriminella bär Guccikopiakepsar, sa Martin Melin (L), under pressträffen.

I Farsta centrum var det blandade reaktioner på regeringen och SD:s förslag på visitationszoner.

Anna-Sofia Valderas, 35, är emot förslaget.

– Först och främst för att det är rättsosäkert. Jag har svårt att tro att alla kommer vara lika inför lagen om vi utgår från klädstil. Det är förknippat med fördomar, särkligt mot unga killar, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Jag tror att man nu tar fram snabba lagförslag för att visa att man tar tag i frågan.

Anna-Sofia Valderas tycker inte att man kan se på kläder om någon är kriminell.

Max, 18, tycker att man ska få klä sig som man vill utan att bli visiterad. Samtidigt anser han att det finns högre risk för vissa att bli visiterade beroende på vad de har på sig.

– Om du går runt med en skidmask så kommer de nog vilja veta vem du är.

Tycker du att man kan se på någons kläder att de är kriminella?

– Asså delvis, jag ska inte ljuga, säger han.

Under måndagens pressträff utvecklade Liberalernas talesperson Martin Melin sitt resonemang om vilken klädstil som är aktuell. Han drog också paralleller till fotbollshuliganer.

– Man kan se i vissa grupperingar så har man en viss klädstil. Följer man fotbollshuliganer där vissa kan bära Adidas, vissa kan bära Nike och så vidare. De här olika grupperingarna finnas oavsett om det är Stockholm, Dalen, Östberga eller Vårby. Man har en viss stil och man använder vissa märken, sa han då.

Flera personer som Aftonbladet pratade med i Farsta centrum instämde också i Martin Melins resonemang och upplever att Guccikepsen är en symbol för kriminalitet. De ville inte bli citerade med namn och bild.

En person säger att han ofta blev stoppad av polis när han hade på sig sin Guccikeps. Nu berättar han att han inte använder den längre och blir då inte heller stoppad.

Zouhir Belhaj, 43, är väldigt skeptisk till visitationszonerna.

– Det är att gå från ett demokratisk land till en polisstat, säger han.