Moderaterna startar EU-valskampanj – vägrar se Folklistan som ett hot

Publicerad 2024-04-13

Moderaternas plan är att knipa ytterligare ett mandat i EU-parlamentsvalet.

Folklistan påstås officiellt inte vara ett hot, men när statsråden minglar på Sverigemötet finns uppstickaren på mångas läppar.

– Man tar sig friheten att testa partier på ett annat sätt i Europaval, säger M-toppen Tomas Tobé.

Tomas Tobé vankar av och an bakom scenen på kongressanläggningen Stockholm Waterfront.

Om en liten stund ska han, i rollen som Moderaternas förstanamn på EU-listan, hålla sitt linjetal för starten på partiets EU-valskampanj.

I lurarna har Tobé popartisten Darins senaste låt ”Electric” som har diggar till när han laddar upp.

Så är det dags och han kliver upp på scenen.

Huvudnumret i talet är hårdare nypor mot organiserad brottslighet. En europeisk specialpolis och reseförbud mot individer som flaggats som gängmedlemmar är förslag som M ska driva under nästa mandatperiod.

– Till de svenska gängledarna som sitter på den spanska solkusten så har vi ett tydligt besked. Er semester är slut nu, säger Tomas Tobé i talet.

Applåder från publiken.

Av de 1 800 moderater som var på plats på fredagen har en ansenlig mängd tagit sovmorgon när Tomas Tobé talar på lördagsförmiddagen.

Det var middag och fest i går kväll.

Tomas Tobé är Moderaternas toppnamn på EU-listan.

Interna bråk om könslag stör valupptakten

Hur som helst är valkampanjen nu igång.

Men i vassen lurar könstillhörighetslagen. En lag som har förargat och frustrerat delar av partiet men som partiledningen vill få igenom.

Den interna storm som har blåst genom partiet är ingen optimal uppladdning för valrörelsen.

Partiledningen behöver medlemmar och förtroendevalda som är redo att göra det där lilla extra som krävs för ett framgångsrikt valresultat.

Partisekreteraren Karin Enström siktar på att M ska få fem mandat i valet.

”Beror mycket på om nya partier kommer in”

Partisekreteraren Karin Enström har ambitionen att M ska få fem mandat i valet i juni. I dag har partiet fyra, så M måste växa. Dagens opinionsstöd talar för framgång, anser Enström.

– I Europavalet 2019 gick vi in i valrörelsen med ett väljarstöd kring 15 procent. Nu är vi i ett helt annat läge i opinionen. Vi ligger bättre till och vår bedömning är att ett femte mandat är inom räckhåll, säger hon.

Men, säger Karin Enström vidare, det finns saker som kan hindra M:s väg mot fler platser i parlamentet.

– Det beror mycket på om nya partier kommer in och om gamla inte kommer in.

Här har vi det: Folklistan.

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti finns även med i Moderaternas beräkningar.

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya politiska projekt har väckt debatt på Sverigemötet.

Vill inte ge Folklistan syre

Duons politiska projekt genomsyrar också diskussioner om EU-valet på Sverigemötet.

På minglet med de moderata ministrarna och EU-parlamentarikerna på fredagskvällen är Folklistan ett samtalsämne.

En moderat EU-topp tror att Folklistan har goda chanser att komma in, om de för fram Jan Emanuel mer än Sara Skyttedal i kampanjen.

Men den officiella linjen från partiet är att inte skänka Folklistan så mycket uppmärksamhet.

– Vi är inte ovana vid att det dyker upp nya partier, konstaterade statsminister Ulf Kristersson torrt på en pressträff på fredagen.

”En helt annan rörlighet hos väljarna”

Moderaternas plan är att bli ”det breda borgerliga alternativet”.

Partiets relativt goda självförtroende i valrörelsen grundar sig på en tilltro till att Tomas Tobé drar röster. I EU-parlamentsvalet 2019 var han den kandidat som fick flest personkryss.

M:s interna mätningar visar att hälften av KD:s och L:s väljare har högt förtroende för Tobé. Hos SD:s väljare är siffran en tredjedel.

– I Europaval så är det viktigaste för oss moderater mobiliseringen av de egna, men vi ser också en helt annan rörlighet hos väljarna. Man tar sig friheten att testa partier på ett annat sätt i Europaval, säger Tomas Tobé på en presskonferens i samband med att partiet presenterade sin valkampanj på lördagen.

Partisekreteraren Karin Enström tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson.

”Väljare som normalt inte brukar landa hos oss”

Men det är trångt till höger. M, KD och L kämpar i viss mån om samma väljare och trion uppvisar god aptit på att kannibalisera på varandra.

– Vi riktar inte in oss på några särskilda övriga partier men vi konstaterar att det här är en god förutsättning för att stärka vårt väljarstöd och vinna ett ytterligare mandat, säger Karin Enström om Tobés förtroendesiffror hos andra borgerliga väljare.

Det är också någonstans här som Sara Skyttedal kommer in i bilden. Hon är med i racet om att sno röster från MD och SD, men i någon mån även från M.

Borgerliga väljare som vill se en hårdare linje mot Bryssel har i Sara Skyttedal ytterligare ett alternativ att välja på.

Men det hotet vill Tomas Tobé inte kännas vid.

– Skyttedals parti har en rätt tydlig Swexit-linje och de verkar ha en profil som är väldigt inriktad på att attrahera väljare som normalt inte brukar landa hos oss.