Peter Lundgren (SD) frias från sexuellt ofredande

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från anklagelserna om sexuellt ofredande mot en kvinnlig partikamrat.

Enligt Jönköpings tingsrätt finns det inte tillräckliga bevis för att han ska kunna dömas för brottet.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från misstankarna om sexuellt ofredande.

Lundgren har stått åtalad för att ha ofredat en kvinnlig partimedlem på ett hotellrum i Nacka strand i samband med SD:s valkonferens i mars 2018. Flera andra personer befann sig samtidigt i hotellrummet, bland annat dåvarande partikamraten Kristina Winberg, som då företrädde partiet i EU-parlamentet.

Jönköpings tingsätt bedömer att det är ”mycket oklart” om, och i så fall hur och under vilka omständigheter han ska ha berört kvinnan och om det kan klassas som ofredande.

Han har anklagats för att ha dragit ner henne i sitt knä, fört in sina händer under hennes tröja och bh samt tagit henne på brösten medan han klämt fast henne mellan sina ben och bett om en puss. Peter Lundgren har förnekat brott och uppgett att han inte anser att det är ett ärende för det svenska rättsväsendet.

”Betedde mig riktigt tölpigt”

Efter händelsen publicerade Sverigedemokraterna en video där Peter Lundgren uttalade sig. ”Jag betedde mig riktigt tölpigt och var en dumbom helt enkelt”, sa han bland annat i videon. Senare har han uppgett att han inte minns något av händelsen och hänvisat till att han haft svårt att komma ihåg på grund av utbrändhet.

Kvinnan har själv inte velat medverka i utredningen.

Anklagelserna riktades mot Peter Lundgren efter att Expressen publicerat en ljudfil där kvinnan sägs prata om händelsen tillsammans med Kristina Winberg i ett inspelat telefonsamtal.

Inte tillräcklig bevisning

Kristina Winberg har hörts som vittne. Enligt domen har ingen av de andra personerna som befann sig i rummet gett stöd åt den beskrivningen. Försvaret har invänt med att Winberg ska ha kunnat anse sig ha personlig vinning av att få Peter Lundgren att uppstå i dålig dager.

Tingsrätten skriver i domen att det inte gått att bortse från en sådan möjlighet. Ett vittnesmål, samt det inspelade telefonsamtalet och Sverigedemokraternas egna video med Lundgren anses inte vara tillräckligt hållbara bevis för att Peter Lundgren ska kunna dömas.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Publicerad:

LÄS VIDARE