”Serveringspersonal är också människor”

Publicerad 2016-04-12

Zana, 28, är trött på bristande respekt

Zana Saliji jobbar som serveringspersonal på en restaurang i Västsverige. I sitt jobb har hon fått kakor kastade på sig och blivit utskälld.

– Jag är någons dotter och syster, en människa, säger Zana till Aftonbladet.

Sedan 2011 har Zana Saliji, 28, jobbat på restaurangen som ligger i västra Sverige. Under de åren har hon fått kakor kastade på sig, blivit utskälld och sett folk ha sönder glas utan att informera personal.

– Man kan inte gå in på en bank och skrika på personalen där för att banken är dålig, då ringer de säkert Securitas. Men vi måste le tillbaka, säger Zana.

I ett Facebookinlägg skriver hon av sig och ber om att bli behandlad som en vanlig människa.

För inte så länge sen så ser jag hur en gäst välter en smoothie över min dryckeskyl men fortsätter som ingenting har hänt. Privata jag hade frågat var i helvete ursäkten eller kompensationen var. Istället slets jag mellan att lyfta undan ca 100 flaskor för att torka upp sörjan och att ta hand om alla andra gäster. Med ett jäkla leende”.

”Bittra människor”

Zana gör det mesta i restaurangen. Hon sitter bland annat i kassan och serverar, vilket innebär mycket kundkontakt, något som oftast är positivt.

– Vi har massor av underbara gäster, de flesta är fantastiska. Men ibland så kommer det in bittra människor som bestämt sig för att vara otrevliga och de förväntar sig att man ska ta det, säger Zana.

”Jag är någons mamma”

Zana önskar att de behandlade personalen så som de själva vill bli bemötta.

– Du kanske har en dålig dag men ska det gå ut över mig? Var trevliga, jag är någons mamma, syster eller dotter. Behandla mig som du vill bli behandlad när du kommer och fikar.

Följ ämnen i artikeln