Han tar över – om Almqvist går

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-11-14

Östergötlands distriktsordförande Markus Wiechel, 24, tar över om Erik Almqvist lämnar sin riksdagsplats.

Han är tidigare dömd för förtal på en blogg.

– Jag ska ringa partiledningen och höra vad som händer nu, säger Wiechel.

Aftonbladet når Markus Wiechel på telefon kort efter att Erik Almqvist meddelat att han ska tänka över sin framtid som riksdagsledamot efter rasistskandalen som fångades på film.

I första hand lämnar Almqvist sina politiska uppdrag inom Sverigedemokraterna, men han kan också komma att dra slutsatsen att han även lämnar sin plats i riksdagen.

Den som i så fall tar över är Markus Wiechel, 24. Han är anställd som politisk sekreterare för SD i Norrköpings kommun, där han också är gruppledare för sitt parti. Wiechel är dessutom ordförande i Östergötlands partidistrikt och suppleant i partistyrelsen.

– Jag vet inte vad som händer nu, jag ska ringa partiledningen snart och uppdatera mig. Men om det blir aktuellt så har jag ingen avsikt att tacka nej till riksdagsplatsen, säger han.

Markus Wiechel har flera gånger stämts för skriverier på en blogg. I en lagakraftvunnen dom från juli 2010 dömdes han för förtal av en politisk meningsmotståndare, på grund av en kommentar till en bloggpost.

– Det är ingenting jag tänker kommentera, men jag kan inte säga att jag tycker att domen stämmer med sanningen, säger Wiechel.

Markus Wiechel gick med i Sverigedemokraterna 2007.

Riksdagens kammarkansli bekräftar att det är han som står på tur att ta över, om Erik Almqvist avgår.

Följ ämnen i artikeln