”När jag kom ut som lycklig pappa hade jag fått böter”

Publicerad 2012-04-26

Aftonbladets läsare berättar om sina p-böter

Aftonbladets läsare har lappats när de varit på begravningar och i bilkön.

Lena fick en p-bot efter att hennes mamma dog.

Hon kom dit för att mamman blivit allvarligt sjuk och hade först planer på att åka hem på söndagen. Men mamman blev inte bättre utan gick bort samma dag. 

– Först på måndagen man började tänka på att betala parkeringen, det hade helt fallit ur minnet. Men jag flyttade i alla fall bilen då och betalade ny p-avgift. Och jag blev så förvånad, när jag kom ut till bilen på tisdagens morgon hade jag en p-bot fastän jag betalat. Då visade det sig att de hade städdag på gatan.

Hon ringde upp p-bolaget för att överklaga boten på 500 kronor och hänvisade till moderns bortgång.

– Då sa de att om det hade hänt inom ett dygn efter att hon gått bort hade jag fått tillbaka pengarna. Men det var två dygn. Jag kände att de räckte lång näsa åt mig, det var ett försvar för dem att slippa riva den och få betalt. De vet hur de ska dra sina argument. Och man vet inte så mycket om sina rättigheter, mest skyldigheter i den situationen.

Begravningsfölje bötfälldes

För 10-15 år sedan skulle Mats på begravning på Ersta sjukhus på södermalm i Stockholm.

– Det är lite trångt och svårt att få parkering i området. När vi körde in genom portarna till sjukhuset stod det en vakt som visade oss var vi skulle stå.

Under den tid som begravningen pågick hade en parkeringsvakt lappat Mats bil och ett 40-tal andra begravningsbesökare.

– Jag blev väldigt förvånad och arg. Jag ringde bolaget och förklarade att det var en vakt som pekat ut var vi skulle stå under begravningsceremonin. Då var det ingen snack om saken, de insåg ju direkt att de gjort ett misstag. Jag antar att alla som ringde fick sina böter avskrivna.

Tre gånger samma dag

Signaturen dajo arbetar som hantverkare i Helsingborg och har en del utrustning och tunga maskiner som han måste lassa av varje gång han är ute på jobb.

"Denna dag började med ett arbete i en lägenhet 4 våningar upp och ingen hiss, när jag burit upp den stora maskinen till lägenheten och kom ner satt det en lapp på rutan som gav mig 500 kr i böter för att jag stått och lastat i 11 minuter, 10 minuter är tillåtet. Fine tänkte jag. /.../ Två timmar senare ger jag mig iväg till nästa plats där jag ska gena över en gård med min utrustning. Jag kollar min klocka och börjar lasta, när jag kommer ut står samma vakt (ser detta på signaturen på boten) och sätter en lapp på rutan, hon informerar mig om att jag stått 15 sekunder över och därför fått en ny bot. /.../ När jag avslutat arbetet har SAMMA vakt satt en ny lapp på rutan där jag fått ytterligare 700 kronor för att jag då stod åtta centimeter för nära en korsning (jag stegade själv då färgen på kantstenen inte längre var synlig) ÅTTA centimeter!! Jag ringde Carpark som delat ut detta och ifrågasatte deras terror och känslighet. Men herren bara informerade mig om att om jag använt minuten, de 15 sekunderna och de åtta centimeterna på rätt sätt hade jag varit 1700:- rikare. Sedan lade han på luren."

Björn Sjöberg berättar att hans mamma fick p-böter när hon skjutsat och hjälpt in sin dödssjuka make in på sjukhuset i Helsingborg.

"Min far var oförmögen att gå längre sträckor och min mor ställde sig på taxizon framför sjukhuset eftersom det inte finns parkeringar i anslutning till entrén endast parkeringshus 100 meter bort. Min mor fick en bot under de 20 minuter hon stod där innan hon skulle flytta bilen."

Lappades i bilkön

"Jag var i Göteborg i somras och var på väg hem efter ett sent restaurangbesök. Jag körde centralt genom stan på väg mot motorvägen, och utanför en restaurang på Vasagatan fastnade jag bakom ett par taxibilar som höll på att plocka upp passagerare. När jag satt där och väntade på att köra såg jag att en P-vakt skrev ner min nummerskylt. Två dagar senare fick jag en p-bot på 800 kronor för att ha parkerat i en korsning. P-vakten kan inte ha missat båda taxibilarna som stod i vägen för mig, plus att jag faktiskt inte ens stod i korsningen. Jag överklagade boten hos polisen, men de skrev ett brev tillbaka till mig och sade att de stödde P-vaktens beslut, och så var det inget mer med det. Vansinnigt orättvist, hiskeligt dyra böter och som privatperson hade man tydligen ingen chans att bevisa att man hade rätt", skriver Luke Jakobsson.

Solskenshistoria med sorgkant

Bland berättelserna om p-lisor har Gunnar Falk i Stockholm skickat in en solskenshistoria. Hans hund hade blivit väldigt sjuk och behövde åka till veterinären. För att hunden skulle slippa gå nerför trappan körde han fram bilen till porten, trots att det råder parkeringsförbud. Han rusade uppför trapporna och bar sedan ner hunden i famnen. Då ser han en p-vakt som precis har bötfällt honom.

"Jag gick fram till henne och sa med vädjande blick: Snälla, du ser ju själv. Jag hade inget val."

Men vakten stod på sig. Och då brast det för Gunnar som blev så arg att han började skrika otrevligheter efter henne, trots att han medger att det var ofint gjort av honom.

"Det som är förvånande i denna historia är resultatet av mitt utbrott. Utan ett ord vände hon på klacken och gick tillbaka, tog parkeringsboten och rev sönder den och åkte därifrån."

Värre gick det för hunden som inte klarade sig. Den dog på operationsbordet, avslutar Gunnar Falk.

Bötfälldes 1966

När göteborgaren Per Brages första barn skulle komma till världen i december 1966 blev det en snabb bilfärd till Sahlgrenska sjukhuset efter att vattnet gått.

"Jag parkerade bilen på första bästa lediga plats på natten. Och förlossningen tog sina timmar. När jag kom ut som lycklig pappa satt det en p-lapp på rutan. Det visade sig att jag tyvärr ställt bilen på en handikapp-plats i hastigheten. Priset för denna försyndelse var 25 kronor trots att jag stått där i cirka åtta timmar. Men jag har sparat lappen som en souvenir."

Han berättar att det då kostade 1 krona att stå åtta timmar i Göteborg. Hans bot på 25 kronor skulle i dag motsvara runt 220 kronor.

Automat med finstilt text

Stockholmståget skulle snart gå och Peter Schütt som var försenad löste en dygnsbiljett à 80 kronor i p-huset Vildsvinet i Eskilstuna och rusade till stationen.

"När jag kommer hem sent på kvällen hittar jag en sådan där förhatlig, gul remsa under bilens vindrutetorkare. Blir förbaskad och kollar på biljetten: 11 kronor! Går till automaten för att försäkra mig om att jag inte sett fel. Där ser jag ovanför den gula knappen för dygnsparkering stod det med liten text något i stil med: För dygnsbiljett tryck på den gula knappen INNAN kortet förs in. /.../ I min värld så skulle i så fall inte den gula knappet ha någon som helst funktion i det läget och absolut inte spotta ur sig en biljett på 11 kronor! Tekniken finns inte där för att vi medborgare ska ha en chans att göra rätt, utan den finns där för att stödja deras verksamhet. Det var ett av svaren när jag fick per telefon när jag ringde upp dem. Så kontentan är att jag blev tvungen att betala 400 kronor för något som hade kunnat undvikas om parkeringsbolagen hade varit serviceminded. Istället tar de tillfällen att lura kunder som av olika skäl inte hinner, kan eller bara helt enkelt missar läsa."